Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Microsoft och Fortum bygger datacenter tillsammans: Datacentrets spillvärme ska värma upp hem i huvudstadsregionen

Från 2022
Kägeluddens byggnader reflekteras i vattenytan.
Bildtext Fortum ska genomföra storinvestering med Microsoft. Företagens huvudkontor i Finland ligger på Kägeludden i Esbo.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Den globala datateknikjätten Microsoft blir energikoncernen Fortums partner i bygget av det nya datacenterområdet i huvudstadsregionen.

Datateknikjätten Microsoft blir Fortums partner i bygget av det nya datacenterområdet i huvudstadsregionen. Det blev klart i dag när avtalet mellan de två offentliggjordes (på finska).

Centret beskrivs som det största i sitt slag i världen. Microsoft står för bygget av området för datacentren och Fortum uppför en stor anläggning för tillvaratagandet av den spillvärme som uppstår.

Stamnätsbolaget Fingrid ansvarar för investeringar som berör eldistributionen.

Fjärrvärmen ska sedan distribueras i Esbo, Grankulla och Kyrkslätt. Fortums vd Markus Rauramo säger att målet är att inom några år tillgodose 40 procent av behovet av fjärrvärme i de här tre städerna med värmen från datacentret.

Marin: "Investeringen putsar upp vårt energisystem"

Statsminister Samma Marin (SDP) kommenterar samarbetet med att "alla vinner på beslutet att investera i ett datacenterområde som också producerar värme till våra städer och våra hem".

Enligt Marin försnabbar centren för molntjänster den digitala utvecklingen i Finland och putsar samtidigt upp vårt energisystem. Hon säger sig hoppas att detta visar modell för andra länder och städer som letar efter metoder att kombinera klimatneutralitet med digital konkurrenskraft.

Projektet visar enligt näringsminister Mika Lintilä (C) att Finland upplevs som ett attraktivt land att investera i även för ett globalt storföretag som Microsoft.

Tomter för datacenter har planerats i Esbo och Kyrkslätt. Det nya området blir en del av Microsofts globala infrastruktur för molntjänster med 200 datacenter i 60 områden.

STT, Fortum