Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministergrupp överens: Finlands jordbruk får stödpaket på 300 miljoner euro på grund av krisen i Ukraina

Från 2022
Uppdaterad 17.03.2022 14:15.
Finansminister Annika Saarikko på pressträff.
Bildtext Annika Saarikko (C) säger att ministergruppen nästa vecka diskuterar stöd som kan behövas på grund av de höga energi- och bränslekostnaderna.
Bild: Lehtikuva

Finlands självförsörjning behöver stärkas, säger finansminister Annika Saarikko (C) efter att ministergruppen för Finlands beredskap haft sitt första möte. Saarikko kallar stödet för beredskapspaket 1.

Den ministergrupp som funderar på Finlands beredskap för effekter från kriget i Ukraina har samlats till sitt första möte i Ständerhuset i dag. I gruppen finns nu bred samstämmighet om ett stödpaket på 300 miljoner euro till jordbruket.

– Vi behöver se till att Finland har en stark självförsörjning och inhemsk matproduktion, sade finansminister Annika Saarikko när hon mötte pressen efter ministergruppens första möte i dag.

Saarikko kan ännu inte i detalj berätta om hur stödformerna kommer att se ut, eftersom våra jordbruksstöd är beroende av EU-förordningar. Mera information kommer nästa vecka.

Saarikko konstaterar att också till exempel Kesko, S-gruppen och Livsmedelsindustrin har ett stort ansvar i det här läget.

Energi- och transportkostnader diskuteras nästa vecka

Ministergruppens uppdrag har varit att fundera på Finlands säkerhet och krigets inverkan på vår ekonomi.

Saarikko beskriver stödet till jordbruket som det första stödpaketet ministergruppen är överens om. Det kommer att komma fler, bland annat för att sköta om att den gröna omställningen påskyndas.

Nästa vecka ska energi- och trafikfrågor diskuteras, på grund av de höga el- och bränsleprisen.

– Jordbrukets kris var den mest akuta, men det finns en stor oro för transportbranschen, säger Saarikko.

Finansministern får frågan om Finland kan tänka sig att gå in för liknande stöd för bilister som Sverige gjorde för några dagar sedan. Saarikko säger att fokus nu framför allt ligger på yrkeschaufförer, och på att se till att beredskapen och tillgången till energi är i skick.

– Jag har diskuterat Sveriges beslut länge med Sveriges finansminister, och beslutet är lätt att förstå. Men i det här skedet kan jag inte lova att vi går in för en likadan lösning, även om jag inte heller kan utesluta det helt.

– Det är bra att minnas att vi för några veckor sedan kom med beslut som hjälper arbetspendlarna i Finland, påminde Saarikko.

Mies tankkaa autoa.

Så här ska regeringen kompensera för höjda energipriser – högre avdrag för arbetsresor

Finansminister Annika Saarikko (C) höll presskonferens på fredagen. Här ser du rapporteringen.