Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: "Mina kedjerökande grannar och deras galna hund fick mig att flytta"

Från 2022
Ledsen man öppnar dörren och tittar ut.
Bild: Anna Koldunova

De finns bakom väggen, de lever sida vid sida med dig och ändå kanske du inte ens vet vad de heter. Vad är de för typer egentligen, grannarna?

Om du inte lever ute på landet är du konstant omringad av människor som antingen kan vara totala främlingar eller mysiga trappbekanta.

Relationspodden Norrena & Frantz ville veta hur du upplever dina grannar och vad de betyder för dig.

Som vanligt blev det en väldigt varierande brevskörd. Vissa försöker tappert samsas med surpupporna, andra ser sina grannar som bundsförvanter.

Här är några av era erfarenheter och fler hör du i podden såklart! Norrena och Frantz inser också att de är väldigt olika som grannar.

Är du supergrannen, snokaren eller surpuppan?

31:17

Grannarna rökte ut oss

I vårt radhus hade vi ett kedjerökande par som absolut inte kunde förstå att röken sögs in i vår bostad om de stod några meter från våra öppna fönster och rökte.

Jag tog upp saken med dem, men bemöttes med ett hånfullt “om du inte vill ha rök i bostaden får du väl flytta till landet”.

Jag gjorde otaliga försök att påtala saken med grannarna, disponenten och tom. stadens hälsoinspektör, men det ledde absolut ingen vart.

Människors frihet att terrorisera andra tycks vara viktigare än andras frihet att leva i frid. Och det finns väldigt, väldigt lite som någon kan göra.

Till sist flyttade vi bort.

Funderande förtiofyra

Vi blev som en enda stor familj

En familj med ett nyfött barn flyttade in i grannlägenheten när jag var mammaledig, och de blev våra vänner! I själva verket blev de som en förlängning av vår familj!

Barnen gick fritt mellan lägenheterna, vi hade gemensamma vardagsmiddagar, vi lånade allt från mjölk till möbler av varandra.

Vi höll alltid varandra sällskap på gården och hade nycklar till varandras lägenheter. Vi kunde prata om allt mellan himmel och jord och fanns där för varandra. Världens bästa grannar!

Tacksam 41

En kvinna sitter på soffan och blundar och håller sig för tinningarna.
Bildtext "Hör jag Gangnam style en gång till får jag fel i huvu!"
Bild: Aleksandr Davydov

Vår granne är en egoistisk partyprisse

Sedan nyår har vi flera gånger varit tvungna att ringa på grannens dörr vid 5-tiden på morgnarna då det varit fester mitt i veckan med hög musik och högljutt folk.

Alla gånger har dörren öppnats av grannen, full som ett ägg, "jättesnällt att ni ringer på och meddelar" och lovar att det inte ska hända igen. Andra dagar kan hen spela högljudd musik redan vid 7 på morgonen.

Man vet ju att när man bor i lägenhet får man stå ut med lite oväsen, men nu väntar vi bara på att få råd att flytta till eget hus.

M.W, 35 år

Vi grannar blir vänner när vi bekämpar busarna i parken

Vi bor nära en park i Helsingfors där det pågår öppen droghandel sedan många år tillbaka.

Vår grannsämja är alldeles utmärkt! Vi håller ihop och uppdaterar oss om de senaste händelserna.

Vems blomkrukor, grill, utemöbler har blivit stulna, vilken dörr har någon försökt bryta upp, vems fönster har man pissat under, vems vägg har man sprejat?

Vems tur är det att ringa polisen då gänget från öllönböllölä smäller upp sin musikanläggning klockan 3 på natten!

Kallio 50+

En man tittar ut genom fönstret med en kikare.
Bildtext "Jahapp, nu är det ny leverans på gång ser jag..."
Bild: Voy

Grannar kan vara bra att ha då det kör ihop sig

Jag bor i ett relativt nytt hus som har en Facebookgrupp. Det hjälper sammanhållningen.

Säg hej till grannarna och small talka, det kan löna sig i längden ifall något händer, som att ddu låser ut dig, det blir läckage eller att du behöver någon typ av hjälp.

M41