Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åland valde estniska Nyxair för flygen till Mariehamn – landskapsregeringen hoppas på trafikstart ännu i mars

Flygledartornet på Åbo flygplats.
Bildtext Snart kommer flygtrafiken härifrån Åbo flygplats till Mariehamn att skötas av estniska Nyxair. Arkivbild.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Det estniska flygbolaget Nyxair tar över flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm. Bolaget kommer samtidigt att börja flyga också rutten Åbo-Mariehamn, uppger Ålands landskapsregering.

Det blir estniska Nyxair som tar över flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm fram till hösten. Ålands landskapsregering meddelade i tisdags att man tecknat ett avtal på sju månader med det estniska flygbolaget. Planen är att Nyxair börjar flyga till Mariehamn den 28 mars.

Flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm skapar även förutsättningar för kommersiell flygtrafik mellan Mariehamn och Åbo, och enligt landskapsregeringen börjar Nyxair trafikera också den rutten. Nyxair hinner flyga till Åbo och tillbaka mellan avgångarna till Stockholm. Då kan till exempel åländska patienter som måste besöka Åbo för vård flyga fram och tillbaka.

Ålands landskapsregering uppger att Nyxair kommer att bedriva flygtrafiken till och från Mariehamn med flygplanstypen Saab 340B Plus. Planet har 34 säten.

Ålands landskapsregering inledde en upphandlingsprocess för flygtrafiken Åbo-Mariehamn-Stockholm i januari när det svenska bolaget Air Leap ansökte om företagsrekonstruktion och omedelbart slutade flyga rutterna.

Landskapsregeringen kommer senare att inleda en ny upphandling för tiden efter den sjumånadersperiod som Nyxair har hand om.

Diskussion om artikeln