Regeringen vill ha en aktuell säkerhetspolitisk redogörelse – sedan funderar riksdagen om Finland ska med i Nato eller inte
En säkerhetspolitisk redogörelse som ska stå som grund för ett eventuellt finländskt Natomedlemskap ska sättas igång officiellt. Redogörelsen, som också gäller försörjningsberedskapen, ska vara klar i april.
Regeringen har utsett en arbetsgrupp under ledning av utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) som ska koordinera arbetet med en inrikes- och utrikespolitisk säkerhetsanalys.
Det är Rysslands anfall mot Ukraina som ligger bakom regeringens beslut att beställa en aktuell säkerhetspolitisk lägesanalys, enligt pressmeddelandet från Utrikesministeriet
Redogörelsen ska enligt preliminära planer vara ett dokument på 20–30 sidor som täcker de mest väsentliga förändringarna i Finlands säkerhet, enligt Yle Uutiset.
Natodiskussionen förs utgående från analysen
Regeringens redogörelse i sig ska inte ta ställning till Natomedlemskap men den ska användas som underlag för riksdagsdebatten om saken, har statsminister Sanna Marin (SDP) sagt.
Ett viktigt moment i behandlingen av de insamlade uppgifterna är experternas uttalanden inför riksdagens utskott om för- och nackdelarna med ett Natomedlemskap.
Gör Nato oss verkligen trygga i Finland och kan finländska soldater råka ut i andra länders krig? Experter svarar på fyra nyckelfrågor om Nato
Alla val får konsekvenser när det gäller Nato.
Förutom Haavisto utgörs arbetsgruppen av ministeriers kanslichefer och statssekreterare samt ministrars specialmedarbetare. Också presidentens kansli är representerat i arbetsgruppen.
Arbetsgruppen, vars uppgift är att föra samman uppgifter från Utrikesministeriet, Försvarsministeriet och ministerarbetsgrupperna, fungerar så länge som beredningen och behandlingen pågår.
All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här
STT, Yle, pressmeddelande från UM