Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Irina Rogojins hemland Moldavien följer spänt med kriget i grannlandet Ukraina: "Om något land vill invadera Moldavien kan de göra det på fem minuter"

Från 2022
Uppdaterad 23.03.2022 10:08.
En kvinna med kort, blondt hår och vit skjorta står i en aula.
Bildtext För ukrainsk-moldaviska Irina Rogojin som bor i S:t Karins har de senaste veckorna varit fyllda av tät kontakt med familj och släktingar i Ukraina och Moldavien, nyhetsscrollande och volontärarbete vid föreningen Ukrainarna i Finland.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Ukrainsk-moldaviska Irina Rogojins hemland Moldavien känner av effekterna av kriget i Ukraina. Den stora mängden flyktingar som kommit till Moldavien, ett av de fattigaste länderna i Europa, har lett till att vanliga livsmedel tagit slut på butikshyllorna.

Irina Rogojin som bor i S:t Karins berättar att folket i hennes hemland Moldavien är rädda för kriget i Ukraina, på grund av att de på 1990-talet upplevt en liknande konflikt som kriget i Ukraina. År 1991 bröt en militär konflikt ut mellan sovjetstyrda styrkor och moldaviska styrkor om det område som i dag kallas Transnistrien, en autonom region mellan Moldavien och Ukraina.

Det moldaviska folket glömmer inte kriget om Transnistrien och det gör inte Rogojin heller trots att hon var ett barn då.

– Även då använde man språk som en motivering för invasionen. De sa att moldovierna skulle förbjuda det ryska språket, säger Rogojin.

Rogojin säger att folket i Moldavien är oroliga över vad kriget i Ukraina kan leda till för deras hemland. Detta på grund av att landet inte har en stor armé.

– Om något land vill invadera Moldavien kan de göra det på fem minuter på grund av att vi inte har en tillräcklig strategi eller tillräckligt många soldater.

"Det finns inget salt i Chisinau"

– Även om det i dagens läge inte är krig i Moldavien är det på ett sätt ändå krig i landet, säger Irina Rogojin.

Det beror på att Moldavien, som är ett de fattigaste länderna i Europa, har tagit emot redan över 367 000 ukrainska flyktingar. Om man ser på antalet flyktingar i förhållande till Moldaviens invånarantal på cirka fyra miljoner har landet tagit emot den största andelen flyktingar i jämförelse till invånarantalet.

Ukrainasta pakenevia Moldovassa.
Bildtext 367 000 ukrainska flyktingar har tagit sig till grannlandet Moldavien.
Bild: Dumitru Doru / EPA

Och detta har sina effekter på vardagen i Moldavien. Rogojins mamma, som bor i staden Chisinau, fick en dag konstatera att det är tomt på butikshyllorna.

– Jag skickade tre paket med salt till min mamma från Finland för att det inte finns salt i Chisinau, säger Rogojin.

Rogojin tycker att Moldavien lätt glöms bort när man pratar om länder som tar emot flyktingar från Ukraina. Detta enligt henne på grund av att landet är litet och mindre känt för allmänheten.

– Man pratar om Polen, Rumänien, Ungern och så vidare, men vi då? Jag vill inte att man glömmer bort Moldavien, säger Rogojin.

Hon betonar att det är viktigt att människor skulle veta mera om Moldavien som har en lång gemensam landgräns med Ukraina.

– Moldavien behöver mera uppmärksamhet och människor behöver mera information om oss. Snälla, läs nyheter och läs dem ordentligt, inte bara de första två raderna av en artikel. Försök ta reda på mera om Moldavien, eller se åtminstone på en karta. Hälften av Moldaviens gräns ligger mellan oss och Ukraina.

Oro för brodern som är i Ukraina

Under veckorna som gått sedan Rysslands invasion av Ukraina har Rogojin med oro följt med hur hennes bror som är i Ukraina klarar sig. När Kiev attackerades den 24 februari var Rogojins bror i staden, och han flydde från Kiev till staden Ivano-Frankivsk i västra Ukraina.

Brodern hade hunnit vara endast en dag i Ivano-Frankivsk när staden bombades.

– Jag var chockad eftersom ingen av oss hade trott att Ryssland skulle attackera en ukrainsk stad som ligger så nära gränsen till flera Natoländer. Då förstod jag att ingen stad i Ukraina är trygg.

Rogojin berättar att hon har lyckats hitta en lägenhet för sin bror i Ivano-Frankivsk och att han trots omständigheterna är trygg för tillfället och hjälper kvinnliga vänner att fly från Ukraina.

– En del av mig önskar att han skulle ha flytt till Moldavien, men en annan del förstår och stöder hans beslut att stanna i Ukraina eftersom jag själv skulle ha gjort samma sak.

Irina Rogojin gör allt hon kan för att hjälpa sin familj i Moldavien och Ukraina

7:11

Ryska folket måste inse problemet med korruption och lögner

Förutom släkt och familj i Ukraina och Moldavien har Irina Rogojin också många vänner i Ryssland. Även om en del vänner och bekanta inser vad som händer i Ukraina vågar de flesta inte säga emot. En del av Rogojins vänner tror på det som Vladimir Putin säger om invasionen och understöder den, vilket Rogojin har svårt att förstå.

– Jag ville inte tro mina ögon och öron, men det finns personer i Ryssland som verkligen stöder det som händer i Ukraina. Det är ju inte bra att vara tyst i den här situationen, men det som verkligen chockar mig är att någon vill stödja kriget. Jag vet inte vad jag ska säga.

Rogojin har brutit kontakten till en del av de vänner och bekanta som stöder Ryssland i kriget. Hon berättar om de vänner som hon saknar i S:t Petersburg och kanske ska träffa igen någon dag. Men hon vet inte om det är möjligt att fortsätta vara vänner med dem om man inte kan prata om det som händer i Ukraina.

– Jag saknar dem, men jag frågar mig själv: "Kommer du någonsin hälsa på dem igen? Om du åker dit, kan du prata om allting?". Jag vet inte om jag kommer klara av att prata med mina vänner i S:t Petersburg och undvika det här ämnet.

Rogojin tycker att det är viktigt att stoppa Putin, men att man inte kan nöja sig med bara det eftersom det största problemet är den ryska korruptionen och lögnerna som sprider sig.

Enligt henne är det ett steg mot förändring att stoppa Putin, men det viktigaste är att folket inser problemet med korruptionen och lögnerna.

– Även om Putin skulle dö imorgon och kriget tog slut måste vi se till att folket inte följer hans exempel, säger Rogojin.

Diskussion om artikeln