Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lust är en halsbrytande ny svensk komediserie om medelålders kvinnor som försöker navigera sexlivet efter 40

Från 2022
Uppdaterad 24.03.2022 14:27.
Skådespelarna Sofia Helin, Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Elin Klinga sitter på en uteservering i tv-serien "Lust"
Bildtext Sofia Helin, Elin Klinga, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist spelar huvudrollerna i svenska tv-serien "Lust".
Bild: © HBO Europe 2021 Photo: Robert Eldrim

Redan innan #metoo hade ”Bron”-stjärnan Sofia Helin tröttnat på det skrala utbudet av matiga roller för medelålders kvinnor. Hon och några kollegor bestämde sig därför att skriva en komediserie om det läskigaste de kunde tänka sig: sex.

Sexiga tv-serier finns det gott om. Men när såg du senast en halsbrytande svensk komediserie om medelålders kvinnor som försöker navigera och diskutera sexlivet efter 40? Det ville några av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga skådespelare ändra på. Bland dem fanns Sofia Helin, känd från Bron.

– När vi samtalade privat så märkte vi att just sex pratade vi inte med varandra om. Och när vi började göra det så var det fnissigt och genant och sårbart och främmande och läskigt. Och då kände vi att "det är ju där vi vill göra något".

På ett hotell i Stockholm sitter fyra skådespelare tätt tillsammans och njuter av biskvier och små glas med chokladmousse och hallon: Sofia Helin, Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Elin Klinga.

De tre förstnämnda har varit med och skrivit manuset till komediserien Lust tillsammans med kollegan Åsa Kalmér och manusförfattaren Frans Milisic Wiklund.

På bilden sitter en medelålders kvinna vid en dator i en matsal. I bakgrunden syns en yngre kvinna.
Bildtext Trassligt värre. Elin Klinga spelar Martina, i bakgrunden syns Amy Deasismont som spelar Martinas mans nya flickvän.
Bild: © HBO Europe 2021, Photo: Johan Paulin

Under flera års tid träffades de i Sofia Helins vardagsrum och arbetade fram berättelsen om Anette, en statistiker som får i uppdrag att utreda svenska kvinnors sexvanor, och hennes väninnor Martina, Ellen och Nadia.

Anja Lundqvist, som spelar reklamaren och trebarnsmamman Nadia, berättar att de skapade en trygg zon där de kunde utforska ämnet tillsammans.

– Det var okej att komma dit och vara ledsen, arg och frustrerad, men ändå jobba kreativt tillsammans. Prata om jättekänsliga saker och kanske också komma fram till, "jag vet inte vad jag vill med sex". Det blev ju mycket frågor till en själv också. Men vi var på det klara att det skulle bli en komedi, säger Anja Lundqvist.

Julia Dufvenius håller med:

– Det var som att släppa hästarna lösa, vi har ju burit på så många berättelser och så många saker vi har velat diskutera och debattera. Och vi har alla känt att man har anpassat sig till en kvinnoroll som vi inte kunnat identifiera i oss själva. Jag har längtat efter att tänka "vad är det som bubblar inne i oss, vad är det som vill komma ut här?". Och det var ju fantastiskt att det var lust till komedi.

Många måsten

Kärnan i Lust är tiden vi lever i, och pressen som sätts på kvinnor mitt i livet, med krävande jobb och outtalat huvudansvar för barn och hem. Finns det ens plats för sex när livet är så fullt av måsten?

– Det är ett faktum att kvinnor i vår ålder är statistiskt sett väldigt mycket mer sjukskrivna än män. Det är ett faktum att vi arbetar obetalt i en helt annan utsträckning. Var ska man bli kåt av det, liksom! Vad är sexigt med det?, säger Sofia Helin.

Anja Lundqvist fortsätter:

– Det var ju precis där vi var, privat. När man var yngre kunde man prata om sex på ett annat sätt, men nu var det mer utifrån "vi har bara det en gång i månaden om ens det - undrar hur många gånger Sofia och hennes man har det, de kanske har det bättre än vi". För det finns ingen tid, och utan tid ingen lust.

På bilden ses fyra kvinnor sitta samlade runt ett bord i en matsal.
Bildtext Elin Klinga, Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Sofia Helin.
Bild: © HBO Europe 2021, Photo: Johan Paulin

Schemalagt sex

Elin Klinga nämner skuldkänslorna som kan drabba kvinnor som får problem med lusten.

– Det är väl det som många kvinnor vill komma ifrån genom att schemalägga sexet, att bli av med skuldkänslan, säger hon, och Sofia Helin fyller i:

– Och då är det en aktivitet, något att bocka av. Och det här mötet som sker i det öppna, sårbara, när tidspressen är borta - var ska vi hitta det i den här konstruktionen som det här samhället är?

På bilden ses en kvinna i randigt nattlinne sitta på en säng. Hon har en hand framför munnen och ser bekymdrad ut. I bakgrunden syns en man.
Bild: © HBO Europe 2021 Photo: Robert Eldrim

Det är svårt att tänka sig den här tv-serien utan metoo-hösten 2017, då hela det här gänget av skådespelare stod på barrikaderna och berättade om sexuella kränkningar på jobbet, i uppropet #tystnadtagning.

Men idén föddes faktiskt innan metoo, berättar Sofia Helin.

– Vi hade förhållit oss till en så dysfunktionell branch i så många år. och när det plötsligt lättade, när vi började tänka "men vi behöver inte förhålla oss till det, vi kan bara göra vad vi vill. Jag tror att det här har varit som en stor ventil för oss, att få garva åt det.

”Vi är avsändare”

Anja Lundqvist menar att det har funnits en längtan efter att använda den egna fantasin, den som gör att en skådespelare kan få någon annans mediokra manus att fungera.

– Vet du hur många tv-serier vi räddar, vet du hur många mediokra regissörer vars tv-serier får en trea för att de ändå har blivit räddade av en massa duktiga skådespelare som har gjort sitt jobb? Nu går vi vidare och är avsändare. Det är enormt tillfredsställande som yrkesmänniska, tycker jag. Vi kanske inte ska tacka metoo, men tiden...

– Vi ska tacka oss själva, det var vi som började. Det var vi som sa "vi orkar inte förhålla oss, nu kör vi något eget", säger Sofia Helin.

Anja Lundqvist skrattar och håller med:

– Som så många män före oss så öppnade vi eget.

”Lust” får premiär på streamingssajten HBO Max den 18 mars.