Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förhören fortsätter för att bringa reda i ockerhärvan – det blir åklagarens uppgift att besluta om allt behandlas som ett enda fall

Från 2022
Uppdaterad 18.03.2022 08:09.
Ännu gröna tomater som mognar i ett växthus.
Bild: Tarmo Niemi / Yle

Polisen har fortfarande kvar stora mängder arbete före förundersökningen kring ockerhärvan i Närpes är i hamn. Bland annat ska polisen höra alla målsägande tills man fått en så fullständig bild som möjligt kring hur de utnyttjats av sina landsmän.

Förundersökningen kring ockerhärvan i Närpes framskrider som den ska, uppger kriminalkommissarie Sami Isoniemi som är förundersökningsledare för den del av utredningen som leds i Österbotten. Den andra delen leds som bekant av kriminalkommissarie Pekka Hätönen på polisinrättningen i Helsingfors.

Att allt framskrider enligt plan betyder ändå inte att polisen på något vis kan andas ut i väntan på att åklagaren tar över och väcker åtal.

Inte minst har polisen kvar en mängd förhörsarbete.

- Bland de målsägande har vi dels sådana som vi är klara med att höra och dels sådana som vi ännu måste arbeta vidare med, säger Isoniemi.

Kan du säga om deras berättelser är väldigt identiska eller hur de skiljer sig åt?

- Nej, det kan jag inte öppna upp i det här skedet.

En del teknisk utredning återstår också för polisen och så går man igenom en hel del dokumentation. Isoniemi betecknar mängden material som enorm.

Tiotals målsägande

Det var i januari som polisinrättningen i Helsingfors först gav fallet offentlighet.

Då häktades två personer, ett vietnamesiskt företagarpar bosatt i Närpes, misstänkta för grovt ocker. Paret ska under flera års tid ha rekryterat andra vietnameser till Närpes för att jobba inom växthusbranschen. För detta tog de betalt av sina landsmän och under polisutredningens gång har det klarlagts att detta varit mycket vanligt och möjligen även betraktats som normal kultur av alla inblandade.

I mitten av februari kunde polisinrättningen i Österbotten göra flera egna gripanden i vad som uppges vara brott utan koppling till den första delen av härvan. Endast brottrubriceringen är densamma: Grovt ocker. Antalet misstänkta är tre, samtliga Närpesbor med vietnamesisk bakgrund.

Två av dem befinner sig nu på fri fot, under den gångna veckan omhäktades den tredje - en man. Sami Isoniemi uppger ingen exakt siffra för hur många brottsoffren är vid det här laget, men antalet har vuxit stadigt.

- Men jag kan säga att det handlar om något tiotal målsägande.

Senast om en månad tror sig Isoniemi ha arbetet så klart att polisen inte längre av utredningstekniska skäl behöver vara så tystlåten kring fallet. Inte minst finns många obesvarade frågor kring huruvida någon eller några växthusägare har koppling till fallet och hurdan iså fall.

- Det jag kan säga att det är upp till åklagaren att fatta beslut om det blir så att utredningarna kommer att behandlas i domstol samtidigt, eller om de kommer att behandlas separat.

Just nu finns inget som tyder på att utredningen behöver förlängas utan fallet kan gå till domstol i början av maj.