Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KHL: Före detta IIHF-bossen René Fasel får nytt jobb – enligt schweizaren handlar det om kontakt, inte kontrakt

Från 2022
Uppdaterad 18.03.2022 10:45.
René Fasel anställd av ishockeyligan KHL.
Bildtext René Fasel anställd av ishockeyligan KHL.
Bild: Yegor Aleyev/TASS/All Over Press

Åren 1994–2021 var han ordförande för Internationella ishockeyförbundet. Nu har René Fasel fått jobb i den ryska KHL-ligan. Själv dementerar han ändå uppgiften.

Dörrarna i KHL har svängt ofta och kraftigt på sistone, men rusningen har snarast varit ut än in. Senast i onsdags skrev Yle Sporten om finländska ishockeyspelare, tillika OS-mästare, som lämnar KHL-ligan.

Men någon balans ska det tydligen finnas och in stiger i stället den mångårige (27 år satt han på posten!) ordföranden för Internationella ishockeyförbundet, schweizaren René Fasel. Detta åtminstone enligt KHL.

Enligt den ryska ligan är hans arbetsuppgift strategi och att utveckla ligan. I och för sig: på den punkten lär det finnas en del att göra i dagsläget.

– Fasel besitter massor av erfarenhet och kunskap om ishockey. Han kommer aktivt att vara med och lösa strategiska problem i utvecklandet av KHL, informerade ligan enligt Allhockey.ru.

Fasel tolkar det som hjälp

Själv dementerar Fasel uppgiften och säger att det inte är frågan om ett kontrakt, utan om att hålla kontakt.

– Det finns inget kontrakt med KHL och det kommer inte att finnas något kontrakt med KHL, säger Fasel enligt schweiziska Watson.

Fasel medger ändå att han haft nära kontakt med de ansvariga för den högsta ryska ligan i flera år.

– KHL har problem nu. Vad kommer härnäst? Tusentals jobb står på spel. När folk jag har känt i decennier ringer mig och frågar om råd, så svarar jag förstås.

Fasel säger att han kommer att fortsätta att hålla kontakt med KHL:s tjänstemän.

– Men det är inget kontrakt och det kommer inte att vara det heller i framtiden.

Fasels samröre med KHL-ligan, som anses ligga nära den högsta ryska ledningen, kritiseras föga överraskande av många.

– Han är en skam för den globala ishockeyfamiljen. Om nyheten bekräftas bör EU sätta honom på sanktionslistan. Under inga omständigheter är han välkommen till VM i Finland i maj, skriver Finlands tidigare statsminister, vice ordförande för Europeiska investeringsbanken Alexander Stubb på Twitter.

Som ishockeyexperten Szymon Szemberg skriver har det dock redan länge varit allmänt känt att herrar René Fasel och Vladimir Putin trivs i varandras sällskap.

– Det som har varit ett allmänt känt faktum i åtminstone ett tiotal år är nu officiellt. Timingen för detta är också oklanderlig, skriver Szemberg.

Vladimir Putin och René Fasel under VM-finalen 2016.
Bildtext Vladimir Putin och René Fasel under VM-finalen 2016 mellan Kanada och Finland.
Bild: imago/Golovanov + Kivrin/ All Over Press

I fjol fick Fasel stiga åt sidan från ordförandepallen vid IIHF, men som tröst valdes han till hedersordförande. Ordförandeklubban togs över av fransmannen Luc Tardif, som satt i det internationella ishockeyförbundet styrelse sedan 2012.

Diskussion om artikeln