Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbobo fick inte resa flaggstång med Ukrainas flagga vid Rysslands konsulat

Från 2022
Uppdaterad 18.03.2022 12:51.
Mikko Kiiskinen håller upp en flaggstång framför Rysslands Generalkonsulat.
Bildtext Mikko Kiiskinens avsikt var att fästa flaggstången i platån framför Rysslands Generalkonsulat.
Bild: Ari Welling / Yle

Åbobon Mikko Kiiskinen ville resa en 12 meter hög flaggstång med Ukrainas flagga utanför Rysslands Generalkonsulat vid Vårdbergsparken. Åbo stad förbjöd gesten.

På fredagsmorgonen den 18 mars hade Åbobon Mikko Kiiskinen för avsikt att resa en hög flaggstång utanför Rysslands Generalkonsulat i Åbo. Ukrainas flagga skulle hissas i flaggstångens topp.

– Man måste förhålla sig respektfullt till kriget i Ukraina. Hur kunde man visa respekt på ett bättre sätt än att hissa landets flagga, frågar sig Mikko Kiiskinen.

Kiiskinen betonar att han inte hade riktat sin protest mot medborgare utan mot den ryska staten och statens symbol, det vill säga ryska statens flagga.

I morse var polisen på plats för att hindra Kiiskinen från att resa flaggstången. Förbudet kom från Åbo stad.

Lite före 12 på fredagsförmiddagen skrev Åbo stad ett svar till medierapporteringen om flaggstången på Twitter:

“Åbo stad har inte förbjudit åsiktsyttringen. I princip får inte privatpersoner lov att resa flaggstänger på stadens mark. Åbo stad ger Ukraina ett starkt symboliskt stöd genom att låta Biblioteksbron lysa i Ukrainas flaggas färger varje kväll. Staden har riktat stödåtgärder till Ukraina och åtgärder mot Rysslands agerande direkt då anfallskriget bröt ut."

Åbo godkände inte flagghissningen

Tillsynsdirektör för Åbo stad, Leena Salmelainen, säger per telefon till Yle Turku att staden anser att konsulatet är en opassande plats för att uttrycka sin åsikt på motsvarande sätt.

Salmelainen säger också att hon personligen inte är berättigad att ge tillstånd om saken. Istället borde stadens avdelning för markförvärv fatta beslut om hur stadens mark används.

– Men det här är ett så speciellt ärende, så vi har diskuterat det mer omfattande inom stadsledningen, säger Leena Salmelainen.

Enligt Yles uppgifter har också Åbo stads borgmästare tagit ställning till ärendet inom stadens organisation. Salmelainen bekräftar att hon diskuterat saken med Arve.

– Staden har ansett att det här inte är rätt ställe för det (att resa flaggstången), säger Salmelainen.

Borgmästare Minna Arve skriver per textmeddelande till Yle Turku, att hon inte vet vad saken gäller.

Inga flaggor på stadens mark

Åbo stads informatör Saara Malila preciserar inlägget på Twitter till Yle Turku per telefon. Malila säger att Mikko Kiiskinen har varit i kontakt både med henne och med tillsynsdirektör Leena Salmelainen gällande saken.

– Vi utredde saken och vår ställning är att vi inte ger motsvarande lov till någon på stadens mark, oberoende om det är frågan om den här platsen eller någon annan. Vi har inte förbjudit åsiktsyttringen. Det vill jag betona, säger Saara Malila.

Är det så, att man inte får resa någon sorts flaggstång på stadens mark?

Enligt Malila är det precis så. Malila berättar att Salmelainen utredde saken och då dök ett fall upp från 2016 då enstaka aktörer fick flagga.

– Då hissades andra flaggor än de man hade kommit överens om, säger Malila.

Hon öppnar inte upp mera om det som hände 2016.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel "Kaupunki esti turkulaismiehen mielenilmauksen Venäjän pääkonsulaatin edessä – tarkoituksena oli tuoda Ukrainan lippu ja lipputanko rakennuksen eteen" av Eino Kossila.

Artikel uppdaterad 18.3.2022 klockan 12.05 med stadens uttalande på Twitter.

Artikeln uppdaterad 18.3.2022 klockan 12.50 med Saara Malilas uttalande.

Diskussion om artikeln