Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sara Kuivisto klar för final på 1 500 meter i inomhus-VM – Lotta Kemppinen löper i kväll semifinal på 60 meter

Från 2022
Uppdaterad 18.03.2022 14:55.
Lotta Kemppinen imponerade – klar för semifinal i inomhus-VM - Spela upp på Arenan

Inomhus-VM i Belgrad började för finländarnas del med idel goda löpningar. Lotta Kemppinen tog sig till semifinal på 60 meter och Sara Kuivisto till final på 1 500 meter.

Sara Kuivisto kom i mål som trea i det tredje heatet på 1 500 meter på tiden 4.08,05 och kirrade sin första VM-finalplats någonsin.

Tiden är ett par sekunder från det finska inomhusrekordet på distansen, men det spelade ingen roll.

– Jag är inte på jakt efter bra tider här. Målet var att gå till final och det gick vägen, säger Kuivisto till Yle.

Finländaren fick till en taktisk fullträff. Hon hade bra position och disponerade krafterna.

– Jag fick en lugn resa och jag tror på en bättre känsla i kroppen i morgon.

Heatet vanns i överlägsen stil av Gudaf Tsegay på 4.06,71.

Även i de två andra heaten gick segern till etiopiska löpare: Axumawit Embaye vann heat ett på tiden 4.04,83 och Hirut Meshesha det andra heatet på tiden 4,05,75.

Kemppinen också vidare

Sprintern Lotta Kemppinen var näst snabbaste dam i sitt 60-metersheat på tiden 7,19 vilket garanterade henne en direktplats till kvällens semifinal. Kemppinens tid var tre hundradelar långsammare än hennes finska rekord. Polens Ewa Swoboda var snabbast i Kemppinens heat med tiden 7,10.

– Starten var inte idealisk. Nu hoppas jag på ett bra semifinalheat – annars är det bara att ge precis allt, säger Kemppinen.

Kemppinen vann silver i fjol i inomhus-EM i Torun.

Semifinalen går av stapeln klockan 19.05 och finalen klockan 21.52. Tävlingarna sänds av Yle (TV2 och Arenan) och refereras på både svenska och finska.

Finlands trupp är liten, bara fem idrottare deltar i Belgrad: Utöver Kuivisto och Kemppinen är Kristian Pulli med i längdfinalen på fredag kväll, Ilari Manninen löper i heaten på 60 meter på söndagen och strax efter Manninen suktar Kristiina Mäkelä efter framgångar i trestegsfinalen.

Coronan satte käppar i hjulet för Hurske

Inomhus-VM i friidrott fick ett för finländskt vidkommande tråkigt besked på torsdag kväll när Reetta Hurske meddelade att hon inte får delta på grund av positivt CPR-test.

Hurske skulle ha varit Finlands sjätte idrottare i VM, men nu tvingas hon stå över tävlingarna, vilket grämer henne ordentligt.

– Med bristande hjärta måste jag meddela att jag inte får delta i inomhus-VM. Jag har haft corona, blivit frisk och är i bra form. Men tyvärr fick jag inte ett negativt PCR-testresultat.

– Jag är väldigt sorgsen och besviken. Alla träningar och tävlingar har genomförts med inomhussäsongens huvudmål, alltså inomhus-VM, i sikte, skriver Hurske på Twitter.

Diskussion om artikeln