Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitiekanslern: Statsminister Marin bröt inte mot tjänsteplikten då hon lämnade tjänstetelefonen hemma och gick ut på krog

Uppdaterad 18.03.2022 16:01.
Finlands statsminister Sanna Marin framför en rad med flaggor.
Bildtext Marin har bett om ursäkt för att hon inte föregick med gott exempel.
Bild: Lehtikuva

Justitiekanslern meddelar att statsminister Sanna Marin (SDP) inte bröt mot tjänsteplikten när hon firade ledig kväll ute på stan utan sin tjänstetelefon. Hon hade däremot riksdagstelefonen med sig hela tiden.

Marin kunde under kvällen den 4 december 2021 inte nås på statsrådets telefon men nog på ett annat nummer, på sin riksdagstelefon.

Eftersom hon lämnat den ena tjänstetelefonen hemma när hon gick på barrunda med sina vänner nåddes hon inte av meddelandet om att hon var exponerad för coronaviruset.

Marin blev kontaktad på lördagskvällen strax före klockan 20 för karantänsrådgivning per sms, och då befann hon sig redan på en bar. Instruktionerna om att undvika kontakter nådde henne alltså först på söndagen.

Efter att det blossat upp en diskussion om statsministerns beteende varit lämpligt i svåra coronatider bad Marin om ursäkt för sin oeftertänksamhet, och medgav att hon inte agerat på bästa sätt.

Justitiekanslern konstaterar i sitt utlåtande att direktiven för ministrarna var oklara vid tidpunkten för händelsen och att statsministern kunde kontaktas via en annan telefon hela tiden.

Rättelse: Vi skrev först fel datum på den kväll som saken gäller, och har nu ändrat det. Vi ber om ursäkt.