Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästaren Chelsea mot mesta mästaren Real Madrid – här är Yle Sportens snabbanalys av Champions League-kvartsfinalerna

Chelsea och Real Madrid.
Bildtext Chelsea mot Real Madrid är kvartsfinalernas stormöte.
Bild: All Over Press

Drömlott för Liverpool och Bayern München – betydligt tuffare för Chelsea och Real Madrid. Champions League-kvartsfinalerna bjuder på ett riktigt tungviktsmöte.

Bollarna har rullat, lapparna har vecklats ut – och i motsats till lottningshaveriet inför Champions League-åttondelarna behövde Uefas lottningschef Giorgio Marchetti inte tappa ansiktet den här gången.

I stället bullas det upp för ett riktigt stormöte i kvartsfinalerna.

Efter att ha stått i rampljuset under de senaste veckorna lottades Chelsea dessutom in i den mest namnstarka kvarten. Regerande Champions League-mästaren från London ställs mot de mesta mästarna Real Madrid.

Den andra matchen som kittlar lite extra är den andra engelsk-spanska duellen mellan Manchester City och Atlético Madrid.

Snabbanalys av kvartsfinalerna:

Chelsea–Real Madrid

Yle Sportens analys: Frågetecknen är så många runt Chelsea att hela vårsäsongen känns oviss i London. Vad händer med försäljningen av klubben? Deadline för att lämna in bud är i dag – och resultatet av budgivningen är Chelseas viktigaste match i vår.

På planen blir det en stentuff kvartsfinal i Champions League. Real Madrid har den spanska ligatiteln i sin bakficka och kan satsa allt krut på Europaspelet. Dessutom har man troligen Europas hetaste anfallare Karim Benzema – bevisat mot PSG i åttondelen.

Vidöppen kvartsfinal, men faktumet att Real avslutar på Bernabeu gör spanjorerna till knapp favorit.

Manchester City–Atlético Madrid

Yle Sportens analys: Allt är relativt – så även pratet om att Man City är ur slag. Trots flera iögonfallande poängtapp är det här fortfarande ett makalöst bra fotbollslag.

Men här fick City faktiskt en nitlott. Atléti börjar likna Cholo Simeones Atléti efter en svag höst med ett tajtare försvarsspel och en upptrissad vi mot världen-attityd.

Manchester City firar Kevin De Bruynes mål.
Bildtext Hur långt går Man City i vårens Champions League?
Bild: imago images/PA Images/ All Over Press

Retur nere på ett uppiskat Wanda Metropolitano är en fördel, men visst är City rätt klar favorit. 70–30 i procent?

Villarreal–Bayern München

Yle Sportens analys: Sympatiska Villarreal brottade ner en europeisk jätte i åttondelen, men här tar det stopp. Materialet ska inte räcka till mot en av Champions League-vårens allra största titelkandidater.

Bayern har sviktat en del i ligan, men offensiva kapaciteten håller dunderklass. Över två möten är tyskarna ett nummer för stort.

Benfica–Liverpool

Yle Sportens analys: Drömlott för Liverpool. Mycket närmare sanningen kommer man inte för att summera minuterna i Uefalokalen i Schweiz.

Det kunde ha blivit Bayern München, det blev Benfica. Portugiserna snubblade sig förbi Ajax, och en kvartsfinal är en maxinsats.

Liverpool har sett urstarkt ut efter nyår och radat upp segrar, vunnit första titeln för våren och ätit in hela Citys försprång i Premier League. Liverpool spelar på alla fronter, och den här lottningen gör det möjligt att rotera lite till.

Då avgörs Champions League-våren

Kvartsfinaler: 5 och 6 april, 12 och 13 april.

Semifinaler: 26 och 27 april, 3 och 4 maj.

Final: 28 maj.

I dag lottades också semifinalparen: Man City/Atlético Madrid–Chelsea/Real Madrid och Benfica/Liverpool–Villarreal/Bayern München.

Finalen spelas på Stade France i Paris.

Diskussion om artikeln