Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Borgmästare i Europa: "Rädda liv och ta emot ukrainska flyktingar"

Från 2022
Minna Arve står vid en mikrofon.
Bildtext Åbos borgmästare Minna Arve har undertecknat vädjan.
Bild: Arash Matin / Yle

Borgmästare i 100 städer runtom i Europa har gjort en gemensam vädjan till regeringarna i sina länder att rädda liv och ta emot ukrainska flyktingar.

I Finland har borgmästarna i Åbo, Esbo, Björneborg, Tammerfors och Vanda skrivit under vädjan.

Under mötet som hölls virtuellt den 15 mars skrev också borgmästarna i bland annat Barcelona, Bremen, London, Prag, Rom, Mannheim och Oslo under vädjan.

Initiativet till vädjan togs av borgmästaren i Gdansk, Aleksandra Dulkiewicz, samt borgmästaren i Florens, Dario Nardella.

I vädjan uppmanar man Europeiska kommissionen att agera på ett sätt som tvingar den ryska administrationen att tillåta humanitära korridorer.
– Åbo fördömer starkt den ryska invasionen i Ukraina. Tillsammans med andra europeiska städer kräver vi att man garanterar humanitära korridorer för utresa från Ukraina omedelbart, säger Minna Arve, borgmästare i Åbo.
Den första talaren på mötet var Serhii Orlov, vice borgmästare i ukrainska Mariupol, som är under rysk attack.

– Vi har alla sett bilder på ett förlossningssjukhus som förstördes av bomber. Sjukhus, daghem och skolor bombas av Ryssland. Mariupol har inga dagligvaror, ingen mat, ingen energiförsörjning. Humanitärt bistånd når oss inte eftersom människor inte kan bli evakuerade. Putins mål är att erövra ett Ukraina utan ukrainare, sa biträdande borgmästare Orlov.

Humanitära korridorer behövs omedelbart

Borgmästarna kräver i sitt gemensamma uttalande att all handel med Ryssland och Belarus stoppas, tills de ryska trupperna drar sig tillbaka från Ukraina.
"Kvinnors och mäns liv är mer värdefulla än handel, jobb eller till och med energiförsörjning", står det i uttalandet.
Enligt borgmästarna bör beslut fattas snabbt så att flyktingar kan bosätta sig i Europa.
– Arrangemangen bör grunda sig på expertis från FN och EU, eftersom dessa institutioner har hanterat liknande situationer på ett samordnat sätt, sa Rafał Trzaskowski, Warszawas borgmästare.
Warszawa har för närvarande tagit emot det största antalet flyktingar från Ukraina.