Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Söker du inspiration till passliga pyssel och hantverk för sommaren? Här har vi listat tips för alla väder

Från 2022
Olika hantverk
Bild: Kollage: Marika Lytts-Råholm / Yle

Vi är många som tycker om att koppla av med ett handarbete. Här har jag listat mina tips för sommaren. Hoppas du hittar lite inspiration till en kreativ semester, avkoppling på stranden eller sysselsättning en regnig dag.

Klicka på de blå länkarna för att öppna artiklarna med respektive beskrivning, instruktionsvideon och fler tips.

Gör om loppisfynden

Tavlor av virkade dukar hänger på en vägg
Bildtext Återanvänd virkade dukar som är trasiga i kanten.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Sommarloppis, ett ord lika ljuvligt som glass om du frågar mig. Jag är knappast ensam om att gilla loppisar extra mycket sommartid. Passa på och fynda virkade dukar för av dem kan du bland annat göra konstverk till en vägg eller insynsskydd till ett fönster.

Sticka

Stickning är det hantverk flest finländare sysslar med och därför är det väl inte så konstigt att vi också stickar på sommaren. Våra somrar kräver också ofta ett par stickade sockor på sommarstugan. I artikeln "Allt om stickning" hittar du många olika stickprojekt.

stickad sjal
Bildtext Samma enkla mönster ger väldigt olika resultat beroende på vilket garn du väljer.
Bild: Yle/ Esa Saari

En enkel och luftig sjal kan stickas i ett tunt garn, kanske i bambu, bomull eller lin så blir den ett perfekt projekt att ta med till stranden.

Vill du hellre virka så är kökstrasor och små tvättlappar utmärkta små projekt att ha i fickan.

Trädgårdspoesi

Stenar med ord påskrivna, ligger utradadade mellan blommor i en rabatt.
Bildtext Skriv dina egna dikter i rabatten.
Bild: Carina Ahlskog /YLE

Ett lekfullt sommarpyssel som sätter fart på fantasin är att skriva ord på dekorationsstenar som sedan kan roa både gammal och ung till språklig kreativitet utomhus.

Makramé

Två glasburkar gjorda till lyktor med ljus i och makramédekorationer utanpå.
Bildtext Lyktor av återvunna glasburkar dekorerade med makraméknutar.
Bild: Juha Leskelä/ Yle

Inled sommaren med att tillverka din egen hängmatta med makramédekorationer.

En lykta med Josefinknutar passar fint som sommarinredning och lyser upp sensommarkvällen. I artikeln med Lees lilla makraméskola hittar du videoinstruktioner steg för steg till olika knutar du kan använda till egna kreationer.

Sällskapsspel

Efter 20 år på Strömsö har jag en sommarpryl som är min absoluta favorit, en picknickfilt med sällskapsspel. 2008 gjorde jag olika spelplaner på tyg med tygtryck och sydde fast fem olika spelplaner på en picknickfilt. En tillhörande liten påse med smarta spelpjäser och hela sommaren är räddad.

Sömnad

Kvinna håller bastusittunderlag av linne i handen
Bild: Juha Leskelä /Yle

Sy handdukar i linnetyg att ha som sittunderlag i bastun. De kan också vara en trevlig gåva att ge till någon du hälsar på i sommar.

Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.
Bildtext Kjolar och klänningar är lätta att sy själv.
Bild: Yle/Lee Esselström

Lär dig sy dina egna kläder. Jag har samlat alla instruktioner för nybörjare och längre hunna syglada typer i en samlingsartikel där du hittar länkar till många olika syprojekt. Via den hittar du tips och trix, lär dig hitta, rita och klippa mönster och allt du behöver för att sy kläder från grunden. Att till exempel sy en somrig och skön kjol till liten eller stor, kanske kunde vara något?

Korsstygnsbroderi med texten "Verkligheten är inte allt här i världen"
Bildtext Korsstygnsbroderi är skön avkoppling.
Bild: Yle/ Lee Esselström

Ett broderi är lätt att ta med sig och ha som tidsfördriv på stranden eller på en resa. Här hittar du mönster till vårt kända Strömsöcitat inramat med gröna korsstygnsblad.

Lappa och laga

Sönderslitna byxknän hör sommaren till. Vill du spara pengar och miljö så bjuder jag på många tips hur du kan fixa hålen i byxorna, men också hur du kan lappa och laga andra kläder.

Färga garn

Att färga garn med växter är en given sommarsyssla. Passa på och färga med lupiner i juni och andra växter när de finns att plocka.

Pyssla tillsammans med barnen

Tre olika käpphästar gjorda av garn
Bildtext Återanvänd udda strumpor och gör käpphästar.
Bild: Yle/ Lee Esselström

Käpphästhoppning är en konditionshöjande sport som kan roa hela familjen året runt. Har du inte redan en käpphäst så gör du den lätt och snabbt av en udda strumpa. Ett mysigt hantverk för hela familjen.

Miniatyrer kan du också pyssla med barnen en regnig dag. Med det material du hittar hemma kommer du redan långt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk