Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fortum har ansökt om nytt driftstillstånd för Lovisa kärnkraftverk – direktören: "Jag tror på positivt beslut"

Sasu Valkamo framför Lovisa kraftverk.
Bildtext Lovisa kraftverks direktör Sasu Valkamo säger att beslutet att ansöka om förnyat driftstillstånd är viktigt för Fortum, Finland och Lovisa.
Bild: Hanna Othman / Yle

Ansökan gäller ett nytt driftstillstånd för båda enheterna fram till slutet av år 2050. Enligt nuvarande plan skulle de stängas 2027 och 2030.

Redan i början av mars meddelade energibolaget Fortum att de planerar att lämna in en ansökan om att förnya Lovisa kärnkraftverks driftstillstånd. Fredagen den 18 mars överräcktes ansökan högtidligt till Finlands arbets- och näringsministerium.

Ansökan gäller ett nytt driftstillstånd för båda enheterna fram till slutet av år 2050. Fortum ansöker också om driftstillstånd för slutförvaringsanläggningen för låg- och medelaktivt avfall på kraftverksområdet fram till utgången av år 2090.

Lovisa kraftverks direktör Sasu Valkamo är på gott humör och tror att kraftverket har bra chanser att få en förlängning.

– Vi har gjort en väl förberedd ansökan. Lovisa kraftverk är tryggt, det producerar stabilt energi och jag tror att vi kommer att få ett positivt beslut, säger Valkamo.

Hästholmens kraftverk från fastlandet, vintertid.
Bildtext Kraftverket i Lovisa ligger ute på Hästholmen, sydost om Lovisa centrum.
Bild: Hanna Othman / Yle

På fredag morgon berättade cheferna nyheten för de anställda vid Lovisa kraftverket på ett videomöte. Ungefär 500 personer deltog i mötet, och på eftermiddagen bjöds det på kaffe till dem som var på plats på Hästholmen.

Enligt Lovisa kraftverks biträdande direktör Thomas Buddas var det känslosamt redan att få höra att Fortum bestämt sig för att söka om förlängning. Det betyder mycket för personalen som förstås funderat om deras jobb försvinner 2027 och 2030 då reaktorerna enligt nuvarande plan ska stängas.

I Lovisa fortsätter jobbet nu som normalt och ministeriet börjar behandla ansökningarna. De kommer att be om utlåtanden från många intressegrupper och myndigheter.

– Om ungefär ett år borde vi få ett beslut från statsrådet. Också EU-kommissionen ska ge ett utlåtande och Finland måste vänta på det, säger Buddas.

Thomas Buddas framför Lovisa kraftverk.
Bildtext Biträdande direktör Thomas Buddas har jobbat trettio år på Lovisa kraftverk och ser det som ett andra hem.
Bild: Hanna Othman / Yle

Om lovet kommer så kan kärnkraftverket fortsätta tuffa på utan att ens behöva allt för mycket modernisering. Kärnreaktorerna behöver inte förnyas.

– Alla huvudkomponenter kan fortsätta användas till 2050. Det är mera frågan om automationssystem och mindre processdelar som i det långa loppet kan behöva bytas ut. Vi talar om ungefär en miljard som kommer att sättas på Lovisa kraftverk.

Lovisa kärnkraftverk är väldigt långt byggd på finsk teknik och är speciellt på det sättet. Det finns inte rysk personal på plats på Hästholmen, så det spända världsläget har inte påverkat personalläget.

– Under årens lopp har det funnits ett tiotal ryska personer med specialkunnande som jobbat i kraftverket, men den kompetensen finns också på annat håll så det är inget problem, säger Buddas.

På Hästholmen finns uran för de följande två åren, vanligtvis har uranet kommit från Ryssland. Buddas vill inte spekulera kring varifrån det kommer i fortsättningen.

– Vi får följa med och se, det finns också andra leverantörer på marknaden. Det är ingen panik för tillfället och ingen vet hur läget i världen ser ut i morgon eller nästa månad.

Diskussion om artikeln