Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Bottas fick katastrofinledning på F1-övningarna – sen kom styrkebeskedet: "Svårt att bedöma, men vi ligger inte dåligt till"

Från 2022
Valtteri Bottas i farten.
Bildtext Valtteri Bottas hittade farten i Bahrain.
Bild: XPB Images / All Over Press

Alfa Romeo – ett starkt mittenstall? Man ska inte dra förhastade slutsatser efter de första övningarna, men i dagens andra pass var Valtteri Bottas sjätte snabbast.

Allt gick åt skogen då Alfa Romeos Valtteri Bottas skulle inleda det första övningspasset inför säsongspremiären i Bahrain på fredagen.

Bilen fungerade inte som den skulle och Bottas avbröt sitt första varv. Mekanikerna klarade inte av att rädda läget och Bottas fick följa med dagspasset från depån.

Men då det andra träningspasset körde igång senare på fredagen var bilen i skick – med ny elektronik – och dessutom snabb.

Bottas klockade in den sjätte snabbaste tiden av alla. Hans bästa tid var drygt en sekund långsammare än ettan Max Verstappen.

– Till slut blev känslan riktigt bra. Vi ligger inte dåligt till. Vi fick data som gör mig nöjd, även om det är svårt att bedöma hur vi egentligen ligger till. Men det bästa testet är det vi kör i morgon, då pushar alla verkligen maximalt, säger Bottas i Sky Sports intervju enligt sajten Sport-Today.

Bakom Verstappen var det dubbelt Ferrari. Charles Leclerc var bara 87 tusendelssekunder långsammare än den regerande världsmästaren.

"Uppenbart att vi inte är där vi vill vara"

George Russell var fjärde snabbast, Lewis Hamilton inte bättre än nia. Och efteråt lägger britterna ut texten om de tekniska problemen.

– Det är väl uppenbart att vi inte är där vi vill vara, säger Russell till Autosport.

Enligt experter kan det mycket väl handla om psykologisk krigsföring – något som framför allt Hamilton blivit känd för under sin karriär så här långt. Slutsatsen kommer inte minst efter att Mercedes drogs med liknande problem i fjol.

Men ändå vann Hamilton tre av säsongens fyra första lopp.

– I år är problemen mycket allvarligare, intygar ändå Hamilton.

– Det vi försöker göra för att åtgärda problemen leder ingen vart. Det verkar som om det här är strul som kommer att ta länge att lösa. Inte något man löser på kort sikt, fortsätter han.

– Vi gör allt vi kan för att nå potentialen som vi tror att finns där, men vi har verkligen stora problem. Alltid då vi tar ett steg framåt känns det som att vi samtidigt tar två steg bakåt, kompar Russell.

F1-helgen fortsätter på lördag med ett tredje träningspass och kval.

Resultat, FP2 i Bahrain

1. Max Verstappen, Red Bull 1.31,936
2. Charles Leclerc, Ferrari +0,087
3. Carlos Sainz, Ferrari +0,584
4. George Russell, Mercedes +0,593
5. Fernando Alonso, Alpine +0,941
6. Valtteri Bottas, Alfa Romeo +1,015
7. Sergio Perez, Red Bull +1,022
8. Mick Schumacher, Haas +1,149
9. Lewis Hamilton, Mercedes +1,208
10. Kevin Magnussen, Haas +1,247
11. Lando Norris, McLaren +1,344
12. Esteban Ocon, Alpine +1,424
13. Pierre Gasly, AlphaTauri +1,685
14. Yuki Tsunoda, AlphaTauri +1,853
15. Guanyu Zhou, Alfa Romeo +2,017
16. Lance Stroll, Aston Martin +2,022
17. Nico Hülkenberg, Aston Martin +2,125
18. Daniel Ricciardo, McLaren +2,230
19. Nicholas Latifi, Williams +2,550
20. Alex Albon, Williams +2,799

Diskussion om artikeln