Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina rapporterar två coronadödsfall för första gången på över ett år – omikronvarianten fick smittkurvorna att peka uppåt

Från 2022
En person i skyddsdräkt ger direktiv åt människor i kö-
Bildtext Här ges coronadirektiv till köande människor i staden Shenzhen.
Bild: AOP

Omikronvarianten utgör det största hotet mot Kinas noll covid-strategi på länge. Tusentals nya coronafall rapporteras varje vecka och i dag rapporterar Kina de första covidrelaterade dödsfallen på över ett år.

Två personer uppges ha dött till följd av covid-19 i den nordöstra provinsen Jilin, enligt kinesiska myndigheter. Det är de första coronarelaterade dödsfallen på över ett år.

Under hela fjolåret rapporterades totalt bara två coronadödsfall, båda i januari och det senaste den 25 januari.

Nyheten om dödsfallen spred sig snabbt på sociala medier.

"Två nya coronadödsfall i Jilin" trendar på den kinesiska plattformen Weibo, där flera försöker ta reda på mer om offren.

– Av vilken orsak skedde det (dödsfallen)? Detaljerna borde offentliggöras, säger en användare på Weibo.

Andra hyllade Kinas noll covid-strategi.

Totalt har 4 638 människor dött till följd av covid-19 sen pandemin bröt ut i Kina år 2019, enligt landets officiella statistik.

Utbrott i tre provinser

Uppgifterna om de två nya dödsfallen kommer samtidigt som Kina tampas med sitt mest utbredda coronautbrott hittills.

Kina försöker kväsa viruset genom sin noll covid-strategi, där man hastigt stänger ned städer för kortare perioder och masstestar invånare då nya smittkluster uppdagas.

Provinsen Jilin där dödsfallen inträffat är belägen vid gränsen till Nordkorea och Ryssland och utgör i nuläget det senaste kinesiska coronavirusutbrottets epicentrum. Över två tredjedelar av alla covidfall som rapporteras kan härledas till provinsen.

I Jilin har man byggt åtta provisoriska sjukhus och två karantäncenter i försök att kuva virusutbrottet.

Statliga medier kablade i veckan ut bilder på tiotals massiva lyftkranar som används för att konstruera de provisoriska sjukhusen.

Jilin har omkring 23 000 sjukhussängar och totalt 24 miljoner invånare.

I går rapporterades 2 228 nya coronafall i Kina, dagen innan rapporterades 2 416 fall.

Nästan 80 procent av Kinas covidfall uppdagas i provinsen Jilin, de andra har påträffats i den sydöstra provinsen Fujian och i Guangdong i söder.

Borde Kina samexistera med viruset? Nej, säger Xi.

Coronaviruset påträffades för första gången i den kinesiska staden Wuhan. Sedan dess har Kina i stort hållit viruset i schack genom strikt gränsbevakning, långa karantäner och lokala nedstängningar.

Nu utgör ändå den mer smittsamma virusvarianten Omikron ett hot mot myndigheternas coronastrategi.

En del officiella källor har på sistone lyft fram att Kina i något skede måste samexistera med viruset, såsom man valt allt göra i flera andra länder. Man har också varnat för de ekonomiska följderna av de upprepade nedstängningarna.

Senast i torsdags sa Kinas president Xi Jinping att Kina kommer att hålla sig till sin nuvarande strategi, men sa att man kunde tillåta en mer "riktad" inställning. I praktiken skulle det alltså innebära att nedstängningarna kan göras ännu mer lokala än nu.

En del städer har helt stängt ned, såsom Shenzhen i södra Kina, där 17,5 miljoner människor bor. I torsdags kunde ändå stadens myndigheter lätta på restriktionerna en aning i och med Xis kommentarer.

I Shanghai har man övergått till distansundervisning och valt att masstesta invånarna och således undgått en nedstängning.

Myndigheterna har också ändrat inställning till människor som har milda symtom, de kan nu isoleras i särskilda karantänlokaler i stället för att skickas till specialistvård som tidigare.

Tiotals miljoner människor runt om i Kina har ändå beordrats att stanna hemma, efter att coronaviruset åter fått fotfäste på flera håll i landet. För bara några veckor sedan rapporterades under hundra fall, nu pekar kurvorna åter uppåt med över tusen nya fall varje dag.

Källor: Reuters, AFP, AP, South China Morning Post