Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Sarkkinen föreslår tidigarelagd indexhöjning av sociala förmåner – svar på plötslig inflation

Social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen.
Bildtext Vänsterförbundets minister Hanna Sarkkinen ansvarar för den sociala tryggheten och föreslår en extra höjning av folkpensionsindexet.
Bild: Rami Moilanen / Yle

Rysslands invasion av Ukraina förväntas sätta fart på inflationen. Minister Hanna Sarkkinen, som ansvarar för den sociala tryggheten, föreslår en extra höjning av folkpensionsindexet.

Social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen (VF) föreslår en extra indexhöjning av folkpensionsindexet som styr nivåerna på Folkpensionsanstaltens (FPA) sociala förmåner. Sarkkinen lyfte fram förslaget på Vänsterförbundets partifullmäktige på lördagen.

I ett tal sa Sarkkinen att en indexhöjning behövs snabbt för att kompensera för snabbt stigande priser. I vanliga fall höjs görs en motsvarande indexhöjning en gång om året.

"Exempelvis skulle en höjning på fem procent under årets sista halvår öka FPA:s utgifter för bidrag med omkring 180 miljoner euro. Förmånerna är förstås bundna till ett index redan nu, men en vanlig justering som görs först i början av nästa år hjälper inte låginkomsttagare att klara av de kraftigt stigande priserna i år", sa Sarkkinen i sitt tal enligt ett pressutskick.

Inflationen hade stigit redan innan kriget i Ukraina, men konflikten förväntas pressa upp priserna ytterligare. Näringsminister Mika Lintilä (C) har sagt att matpriserna till och med kan fördubblas.