Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Känsloladdat guld då ryska storstjärnan saknades – ukrainskt höjdhoppslöfte briljerade i inomhus-VM: "Ville egentligen inte vara här"

Uppdaterad 19.03.2022 18:46.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ukrainskt VM-guld i Belgrad – Jaroslava Mahutjich överlycklig vinnare - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jaroslava Mahutjichs senaste tid har inneburit flykt och vistelse i bombskydd. Tre veckor efter att ha fått höra exlosionerna i hemstaden fick hon fira VM-guld i höjdhopp.

Ryskan Marija Lasitskene har varit drottningen inom damernas höjdhopp de senaste åren. Tre raka VM-guld och OS-guld i Tokyo i fjol talar sitt tydliga språk.

Men när de ryska och belarusiska idrottarna nu är avstängda från friidrotten till följd av Rysslands invasion i Ukraina var tronen tom i inomhus-VM i Belgrad.

Då steg ett ukrainskt jättelöfte fram. 20-åriga Jaroslava Mahutjich följde upp OS-bronset i Tokyo och VM-silvret i Doha med att vara bäst i Belgrad.

Mahutjich var den enda som klarade 202. Ukrainskan gjorde det dessutom på första försöket – och var till synes överlycklig efteråt.

– En superb tävling av Mahutjich, hon lyfter sin nivå ofantligt mycket, konstaterar Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo.

Ville inte tävla

Världsmästarens väg till guldet är kantad av hemskheterna i hemlandet. För tre veckor sedan vaknade hon hemma i Dnipro till ljudet av explosioner och skottlossning, och tvingades fly.

Nyhetsbyrån AFP berättar hur hon gömt sig i källare och att hennes tre dagar långa resa till Belgrad kantades av "flyglarm, hundratals telefonsamtal och många ändringar av reserutt".

– Jag ville egentligen inte åka hit med tanke på hur det ser ut hemma. Men min coach sa åt mig att jag måste åka för att visa hur starka vi är i vårt motstånd, berättar guldmedaljören själv på arenan.

Jaroslava Mahutjich firar med den ukrainska flaggan.
Bildtext Jaroslava Mahutjich tillägnade segern till alla ukrainare.
Bild: Lehtikuva

– Jag är i bra fysisk form, men mentalt har det varit oerhört jobbigt.

Silvermedaljören: "Hon har fått gå igenom förfärliga saker"

Storlöftet har inte hållit tyst på sociala medier heller. "”Till alla ryssar – sluta att låtsas att det inte är något krig!", har Mahutjich bland annat skrivit på sitt Instagram-konto.

– Tack alla för stödet till Ukraina. Det betyder mycket, sammanfattade hon efter guldet.

Australiern Eleanor Patterson var statistiketta inför tävlingen, men hon stannade på 200. Patterson tävlade med Ukrainas färger på naglarna.

– Att ta silvret bakom Jaroslava gör allt så speciellt. Hon har fått gå igenom sådana förfärligheter som ingen borde tvingas vara med om, så jag är så stolt över henne, sade silvermedaljören enligt AFP.

Diskussion om artikeln