Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-finalen gick inte alls som Sara Kuivisto tänkt sig – misstänker magproblem: "Mådde fruktansvärt dåligt redan i går"

Uppdaterad 19.03.2022 23:12.
Sara Kuivisto löper på innerbanan.
Bildtext Sara Kuivistos finalinsats blev en missräkning.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En bedrövlig insats. Så sammanfattar Sara Kuivisto sin final på 1 500 meter i inomhus-VM. Akilleslöparen misstänker att hon drabbats av magproblem i Serbien.

Ingen finländare har tidigare löpt en final på 1 500 meter i ett inomhus-VM.

Sara Kuivisto blev den första att göra det efter en vinter som kryllat av rekordbra lopp. Kvalet i Belgrad var en taktisk fullträff för finländskan och förväntningarna var höga inför lördagens historiska final.

Där blev det magplask för Borgå Akilles stjärna.

– Det där var en bedrövlig insats. Det var inte min dag, jag hade det riktigt svårt, utbrister Kuivisto för Yle Urheilu.

Saldot blev en elfte plats med tiden 4.12,79, vilket är drygt sex sekunder sämre än det finländska rekordet från förra månaden.

Magproblem?

Kuivisto kroknade i det hårda tempot under loppets andra halva. Hennes första 800 meter gick på 2.11,34.

– De första 400 metrarna blev onödigt hårda på grund av rusningen och jakten på bästa möjliga position. Tung löpning för Sara, men huvudsaken vara att hon tog sig till final, påminner Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo.

Själv kände löparen inte sig i värst bra form inför finalen.

– Jag borde ha orkat med tempot. Jag vet inte, men det känns som att det är något som bråkar i kroppen, redan i går mådde jag fruktansvärt dåligt. Det kan vara magproblem som är på gång, vilket krävde sina krafter i dag, konstaterar Kuivisto besviket.

– Nu känner jag mig sjuk, så jag tror att det var någon smitta som försvårade det i dag.

Etiopien tog en trippelseger i loppet. Gudaf Tsegay blev världsmästare med god marginal med nya mästerskapsrekordet 3.57,19. De andra medaljerna gick till Axumawit Embaye och Hirut Meshesha.

Diskussion om artikeln