Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Före detta Cannonball-boss dömdes till 13 års fängelse för narkotikabrott i massiv rättegång

Från 2022
Åtalade sitter med ryggen till, i bakgrunden poliser.
Bildtext Bild från rättegången som ordnades i mässcentret i Lahtis i vintras.
Bild: Janne Nykänen / Yle

Maxstraff för ex-ledaren och fleråriga fängelsedomar också för flera av de åtalade. Det var domen som Päijänne-Tavastlands tingsrätt i fredags fällde i den droghandelshärva som bygger på bevis från FBI-ledda Operation Trojan Shield.

I centrum av handeln med droger fanns enligt tingsrätten en före detta ledare för motorcykelgänget Cannonball MC. Han dömdes till 13 års ovillkorligt fängelse för tre grova narkotikabrott, ett grovt skjutvapenbrott och skjutvapenbrott.

Enligt åklagaren berör narkotikaåtalet cirkulation av amfetamin, kokain, tabletter, marijuana och MDMA, alltså ecstasy.

Förutom grova narkotikabrott fanns grova skjutvapenbrott och grov penningtvätt bland de 34 åtalspunkterna.

Totalt var 22 personer åtalade, varav en del är eller har varit medlemmar i Cannonball. Tolv personer fick ovillkorliga fängelsestraff medan tre fick villkorligt.

Också bötesstraff delades ut till några. Domarna har ännu inte vunnit laga kraft och kan överklagas.

Trojanska sköldens förtjänst

Drogringen uppdagades i samband med Operation Trojan Shield, eller Greenlight som den hette för europeiska polisorganet Europol.

I centrum finns mobilappen Anom, en app som kriminella gillade att använda då den sades vara ytterst säker och inte alls avlyssnad.

Bakom appen stod ändå amerikanska underrättelsetjänsten FBI och dess internationella kolleger, så i själva verket avlyssnades man hela tiden som användare.

Över 800 personer ska ha arresterats, varav 100 i Finland, som en följd av avslöjandena i juni 2021.

Cannonballs existens också i rätten

Samtidigt inleds snart en rättegång där åklagaren kräver att motorcykelgänget Cannonball i sin helhet ska upplösas och förbjudas.

Orsaken är att det pågår kriminell aktivitet inom organisationen. Åklagaren vill också upplösa underavdelningen Squad 32.

Rättegången börjar i april.