Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdagjämningen bjöd på årets hittills varmaste dag

Människor på terrassen på Cafe Kompass vid stranden av Brunnsparken på vårdagjämningen.
Bildtext Människor passade på att sitta på terrass i vårsolen. Bilden är tagen vid Brunnsparken i Helsingfors.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Söndagen var den varmaste dagen hittills den här våren och året, uppger Meteorologiska institutet. I Hyvinge steg temperaturen till 15,6 grader och i Jomala, Åland, uppmättes en temperatur på 15,3 grader.

Det tidigare värmerekordet för året, på 13,1 grader, som uppmättes på Helsingfors-Vanda flygplats i tisdags har därmed överskridits.

– Rekordet har slagits på många platser, säger Yles meteorolog Joonas Koskela till Yle Uutiset.

På andra håll i Finland har vårdagjämningen firats med en temperatur på mellan 9 och 12 grader. Lite svalare har det varit i Lappland och längs kusten.

Ovanligt varmt för att vara mars

Enligt Koskela är vädret i mars nu exceptionellt varmt.

– Normal maxtemperatur för mars skulle vara ett par plusgrader, säger Koskela.

Det återstår dock ett par grader till alla tiders värmerekord i mars: 17,5 grader uppmättes vid Helsingfors-Vanda år 2007.

Trots värmen ligger det fortfarande ett snötäcke på marken på många håll. Snön har ännu bara smält från vägar och bebyggelse.

– Luften har varit så torr att snön inte har smält ordentligt. Det lilla som smält har orsakat avdunstning och kylt ner snötäcket, förklarar Koskela.

Dessutom hindrar de kyliga nätterna snön från att smälta, temperaturen på kvällarna har sjunkit till minusgrader strax efter solnedgången.

Källor: Yle Uutiset, STT