Ilmari Käihkö om läget i Ukraina: Bra att man förhandlar, men fred eller vapenvila inte i sikte

Ilmari Käihkö på Försvarshögskolan i Stockholm tror att Rysslands krig i Ukraina kommer att fortsätta en tid framöver. Den bistra sanningen är att ett fredsavtal ännu inte är aktuellt eftersom ingen av parterna ännu lider tillräckligt, menar Käihkö.
De ryska frontlinjerna verkar vara frusna, men enligt rapporter har ryska styrkor i Kievområdet börjat gräva ner sig i försvarsställningar.
Ungefär så sammanfattar Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm, läget i Ukraina i TV-nytt på söndagen.
Nu skiftas fokus mot östra Ukraina och inte minst Mariupol. De senaste uppgifterna är att ryska styrkor har lyckats ta sig in i staden och att det pågår strider i centrala Mariupol.
– Mest sannolikt är att staden kommer att falla om man inte lyckas få dit förstärkning, vilket i dagsläget verkar osannolikt.
Fred ännu inte aktuellt
Det har rapporterats om vissa ljusglimtar angående förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland. Så sent som i dag sa Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att Ryssland och Ukraina närmar sig en överenskommelse om vapenvila.
Men någon fred är ännu inte aktuell, menar Käihkö.
– Det är bra att man förhandlar, men samtidigt känns det inte som att man i den nära framtiden kommer att nå någon vapenvila eller fred.
Orsaken till att ingen fred ännu tycks vara aktuell är mycket dyster.
– Kort sagt: ingen av parterna lider tillräckligt mycket än, de tror att de kan förbättra sina förhandlingspositioner med fortsatt krigföring, förklarar Käihkö.
Moralen hos ukrainarna är hög
Käihkö berättar också att hans kontakter i Ukraina uppger att de håller på att vinna kriget.
– Moralen är väldigt hög och enligt ukrainska källor har man orsakat väldigt stora förluster för den ryska armén. Man ska ta vissa uppgifter med en nypa salt, men vi vet att ryska styrkor har problem med både moral och logistik.
Samtidigt blir det ukrainska hatet mot Ryssland och framför allt Putin större på grund av attackerna mot civila mål.
– Det här kan faktiskt göra det svårare för Ukraina att förhandla fram ett fredsavtal, eftersom den ukrainska befolkningen kanske inte vill göra stora eftergifter i den här situationen.
Vad händer nu?
Kortsiktigt kommer kriget att fortsätta och vi kommer att se fortsatt lidande, inte minst bland den civila befolkningen, tror Käihkö. Vi kommer att se fortsatta flyktingströmmar också till Finland.
Det stora maktspelet äger ändå rum på annat håll än Ukraina, menar Käihkö.
– Det stora spelet är mellan Putin och västvärlden. Som Niinistö sagt; Putin har nu visat sitt sanna ansikte. Oavsett vad som pågår i Ukraina kommer den stora konflikten mellan västvärlden och Putin att fortsätta och det är det vi ska förbereda oss på.