Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Red Bulls stallchef avslöjade varför båda bilarna slocknade – F1-experten pekar ut Ferraris fördel: "De kommer att vara mycket farliga"

Från 2022
Uppdaterad 21.03.2022 00:07.
Carlos Sainz och Charles Leclerc omfamnar varandra.
Bildtext Ferrariduon Carlos Sainz och Charles Leclerc har en spännande säsong att se fram emot.
Bild: Xavi Bonilla/DPPI/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

Öppningshelgen i formel 1 blev en uppvisning av Ferrari. Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens är imponerad – och gläds över Valtteri Bottas smakstart hos Alfa Romeo.

Ferrari imponerade med en dubbelseger, Red Bulls bilar orkade inte till målflaggan och Mercedes såg ut som en skugga av sitt fornstora jag.

Där är dynamiken i F1-toppen i ett nötskal – i säsongens första lopp. Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens är noggrann med att inte dra för stora växlar av ett premiärlopp.

– Det är för tidigt att göra några riktiga slutsatser, men man kan peka med fingret åt vissa håll.

– Mitt intryck har varit att tre team kommer att köra om de två titlarna: Ferrari, Red Bull och Mercedes. Baserat på det här loppet verkar Mercedes vara i baksätet, det är fördel de två andra stallen, säger af Petersens.

Problem hos Red Bull: "Man vet vad som hände – men inte varför"

Ferrari har verkligen inte haft mycket att säga till om i toppstriden på senare tid. Men inför ett år där förändringarna i bilarna är radikala kan det vara en fördel.

– Jag tror att de kommer att vara mycket farliga. Man ska inte säga att de gav upp i fjol, men när de såg att de var chanslösa mot Red Bull och Mercedes så riktades fokus mot årets bil. Det har man lyckats bra med, man har tolkat de nya tekniska reglerna helt perfekt.

Vad var det som gjorde Ferrari så bra under öppningshelgen då?

– Det handlar mycket om den förändrade aerodynamiken, det är där som Ferrari har en liten fördel. Men det är alldeles för tidigt att utnämna någon favorit, funderar experten.

Max Verstappen kör bredvid Charles Leclerc.
Bildtext Max Verstappen var den enda som lyckades utmana Charles Lecler om segern, men holländaren fick inte med sig en enda poäng från Bahrain.
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Red Bulls premiärlopp slutade i att både Max Verstappens och Sergio Perez bilar tappade stinget. I Viaplays intervju efteråt avslöjade stallchefen Christian Horner vad det handlade om.

– Det verkade vara samma problem i båda bilarna. Vi har inte all information ännu, men det torde handla om problem i bränslesystemet. Det var två liknande fall, berättade Horner för kanalen.

Frågor kvarstår, tycker af Petersens.

– Man vet vad som hände – men inte varför. Det är underligt att det där händer. Men det här är motorsport av allra högsta nivå, och där kan de mest oväntade sakerna hända, filosoferar experten.

Överraskade Bottas konkurrenterna?

Valtteri Bottas förhoppningar om en pangplacering såg ut att grusas redan då han tryckte på gasen för första gången. Konkurrenterna flög förbi från både höger och vänster då finländarens start misslyckades kapitalt.

Men finländaren reste sig och var i mål på en fin sjätteplats.

– Det gläder mig. Han är nummer ett hos Alfa och har mycket ansvar när det gäller att leda teamet och utveckla bilen.

– Stallet började utveckla årets bil mycket tidigt i fjol. Poängen han fick i dag och sättet han körde på visar att han inte är så dålig som kritikerna menat, lovordar af Petersens.

Valtteri Bottas i samspråk med stallpersonal.
Bildtext Valtteri Bottas nya bil verkar lovande, tycker Yle Sportens F1-kännare.
Bild: Florent Gooden/DPPI/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

Också nye stallkamraten Guanyu Zhou tog en skrällpoäng. Yle Sportens expert räknar med att Bottas kan hota om poängplatser regelbundet.

– Jag tror alla överraskades av honom. Särskilt teamen närmast Alfa Romeo hade knappast förväntat sig en så stark Valtteri.

– Om bilen är så bra som den verkar så kan Valtteri vara med och köra om platserna fem till åtta.

Diskussion om artikeln