Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skandalomsusade Tytti Yli-Viikari överklagar – hennes fall går till hovrätten

Från 2022
Tytti Yli-Viikari sitter vid ett bord i tingsrätten. Hon har munskydd på sig.
Bildtext Yli-Viikari i tingsrätten i januari.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tytti Yli-Viikari, före detta generaldirektör vid Statens revisionsverk, överklagar domen i Helsingfors tingsrätt till Helsingfors hovrätt.

Yli-Viikari fälldes i tingsrätten i januari för ett fall av missbruk av tjänsteställning, ett fall av brott mot tjänsteplikt och förskingring. Hon dömdes till 80 dagsböter.

Hennes böteslapp landade på 1 680 euro, men utöver det dömdes hon också betala Revisionsverkets och sina egna rättegångskostnader.

I samband med domen fälldes också Revisionsverkets direktör Mikko Koiranen. Han dömdes till 30 dagsböter för missbruk av tjänsteställning (2 130 euro). Också han har överklagat domen.

Åklagaren har likt de dömda överklagat tingsrättens dom. Åklagaren hoppas på en ännu hårdare bestraffning: Fängelsedom.

Vad bottnar domarna i?

Tytti Yli-Viikari stängdes av från sin tjänst i april i fjol efter misstankar om ogentligheter och sparkades sedan från jobbet.

Domen för missbruk av tjänsteställning bottnar i att Yli-Viikari skrev under ett fallskärmsavtal till en överinspektör som fick lön i närmare två års tid utan att behöva jobba eller vara närvarande på arbetsplatsen. Det visade sig att avtalet bröt mot lagen.

Domen för brott mot tjänsteblikt och förskrinkring handlar om flygpoängshärvan. Yli-Viikari bokade privata resor och köpte flygbiljetter åt sin familj för de flygpoäng hon samlat in under sina tjänsteresor med Finnair.