Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

De animerade mumintrollen från 1980-talet har ännu en gång väckts till liv – "Det är en kulturgärning att vi har restaurerat det här materialet"

Från 2022
Animerade mumintroll ur filmen En ung mumins äventyr.
Bildtext Muminpappan och Mumintrollet i den fjärde animerade muminfilmen En ung mumins äventyr som baserar sig på Tove Janssons bok Muminpappans memoarer.
Bild: Filmkompaniet

En ung Mumins äventyr är den fjärde animerade muminfilmen som har skapats av de polska dockanimationerna som räddades ur ett fuktigt arkiv.

Baserat på Tove Janssons böcker skapades dockanimationer för den polska tv-serien Mumintrollen som visades under åren 1977-1982 på polsk, tysk och österrikisk tv. Efter att serien avslutades arkiverades filmrullarna för att sedan glömmas bort.

Nu är det snart tio år sedan Ira och Tom Carpelan, som driver filmbolaget Filmkompaniet, köpte upp rättigheterna till de polska muminanimationerna och påbörjade arbetet med att restaurera dem.

– Animationerna fanns på 35-millimeters filmrullar i ett arkiv och de var inte toppenbra omhändertagna. De var i jättedåligt skick, så det har varit ett enormt arbete bara att få materialet i sådant skick att det överhuvudtaget går att använda, berättar Ira Carpelan.

Regissör Ira Carpelan.
Bildtext Ira Carpelan är regissören bakom den senaste muminanimationen En ung Mumins äventyr.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Arbetet med att restaurera filmrullarna anser Ira Carpelan har varit besvärligt men givande.

– Vi tycker själva att det är en kulturgärning att vi har restaurerat det här materialet. Animationerna är ju enastående vackra. De har en konstnärlig höjd som jag anser att man inte ser i dagens barnfilmer. De behövde bevaras och visas för större skaror, säger hon.

Gamla muminanimationer har blivit ny film

8:49

De polska mumintrollen fortsätter charma

Det här är fjärde gången som Filmkompaniet välkomnar filmpubliken in i den Mumindal som skapades i Polen för drygt 40 år sedan.

För En ung Mumins äventyr har man alltså använt sig av de restaurerade filmerna och pusslat ihop material ur ungefär 30 olika avsnitt för filmen, berättar Ira Carpelan som har regisserat filmen.

– Allt är omredigerat och vi har skrivit ny dialog, säger hon.

Animerade mumintroll ur filmen En ung mumins äventyr.
Bildtext Av det restaurerade materialet har Filmkompaniet hittills gjort fyra långfilmer, och det kommer sannolikt en till men det är den sista.
Bild: Filmkompaniet

Fast man har arbetat om materialet, så har Ira Carpelan velat vara sann mot Tove Janssons berättelser.

– Min strävan har aldrig i världen varit att skapa någonting nytt baserat på samma karaktärer som Tove Jansson har skrivit om i sina böcker. Min strävan har varit att försöka återskapa någonting av det fina och fantastiska som finns i böckerna på film.

Animerade mumintroll ur filmen En ung mumins äventyr.
Bildtext Den unga Muminpappan beger sig ut på jakt efter äventyr efter att han rymt från Hemulens hittebarnshem.
Bild: Filmkompaniet

Filmen En ung Mumins äventyr baserar sig till stora delar på boken Muminpappans memoarer, men Ira Carpelan har också inspirerats av andra delar av Tove Janssons konstnärsskap.

– Det jag själv mest inspireras av är det geniala i Tove Janssons böcker och atmosfären, och acceptansen av karaktärernas olikheter. Någonting som jag har strävat efter att hålla kvar, säger hon.

En drömsk audiovisuell upplevelse

Närpesbördiga Andrea Eklund komponerade öppningslåten till den senaste animerade muminfilmen Trollvinter i Mumindalen från 2017, och för En ung Mumins äventyr har hon gjort all musik.

Animerade mumintroll ur filmen En ung mumins äventyr.
Bildtext Filmens musik har arbetats fram av Andrea Eklund i tätt samarbete med Ira Carpelan så att bilderna och musiken ska vara enade.
Bild: Filmkompaniet

Musiken har spelats in av Prags filharmoniska orkester och det är första gången som Eklund har komponerat musik för en hel långfilm.

– Musiken är unik och värd att tänka på när man ser filmen, konstaterar Ira Carpelan.

Mumintrollen pratar igen finlandssvenska

För de senaste animerade muminfilmerna har man använt flera rikssvenska skådespelare för att ge röster åt karaktärerna. Stora namn som Stellan Skarsgård med sönerna Alexander och Bill Skarsgård, Alicia Vikander, Max von Sydow, Mads Mikkelsen och Peter Stormare har lånat ut sina röster till karaktärerna i den animerade Mumindalen.

Ira och Tom Carpelan med Alma Pöysti.
Bildtext Ira och Tom Carpelan beslöt sig för att karaktärerna i "En ung Mumins äventyr" skulle prata finlandssvenska. Här med skådespelaren Alma Pöysti, som hörs som den unga Muminmamman, Mymlans dotter och Lilla My.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

För En ung Mumins äventyr har man uteslutande finlandssvenska röster, någonting som var ett medvetet val, berättar Tom Carpelan.

– Vi har så pass många bra skådespelare här, och vi valde att jobba med dem. Någonting som vi inte har ångrat, säger han.

En av de finlandssvenska rösterna som hörs i filmen tillhör Alma Pöysti.

Hon börjar vid det här laget bli en van besökare i Tove Janssons värld, bland annat som huvudrollsinnehavare i filmen Tove.

Skådespelaren Alma Pöysti framför en av Tove Janssons fresker på Helsingfors konstmuseum HAM.
Bildtext Under den senaste tiden har Alma Pöysti dykt upp i muminsammanhang med jämna mellanrum. "Jag är jätteglad över att välkomnas in i Tove Janssons värld igen", säger hon.
Bild: Foto: Vanessa Forstén

Det fina med den värld som Tove Jansson har byggt upp är att den bjuder på nya överraskningar varje gång man besöker den, berättar Alma Pöysti.

– Det är ju det som är så roligt med Tove Jansson att hon upphör ju inte att överraska en, hur mycket man än läser så finns det alltid någonting nytt som man inte kände igen sedan tidigare, säger hon.