Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Testa lavendel då du röker abborre

Abborrar fyllda med färska kryddor
Bildtext Så här kan fisken se ut efter en tur i sommarträdgården.
Bild: Sara Forsius / Character House / Yle

När du röker fisk kan du experimentera med smaker. I det här receptet används både lavendel och vinbärsblad.

Har man en röklåda så går det snabbt och smidigt att röka fisk.

Du kan egentligen smaksätta fisken med vad som helst, men blad från sommarträdgården ger en otrolig doft och arom till fisken. Använder du lavendel är det kökslavendel som ska i fisken, inte besprutad. Du kan också lägga några enkvistar i sågspånet för extra smak.

I det här avsnittet av Kan vi bara få njuta röker Tara Junker och Malin Öhman fisk. - Spela upp på Arenan

Rökt abborre

30 min.

4 abborrar

smaksättning t.ex.

rabarber

lavendel

vinbärsblad

salvia

timjan

vitlök

Så här röker du fisken

  1. Rensa ut fiskens inkråm och lämna skinn, fenor och huvud. Skölj fisken noga.

  2. Torka av fisken med lite papper och fyll med valfria örter eller annan smaksättning.

  3. Ta fram röklådan. Lägg upp fisken på rökgallret och placera över rökspånen i röklådan. Stäng lådan ordentligt. Rök på grillen i ca 15 minuter tills fisken är färdig. Låt stå och dra någon timme innan servering.