Bullar med solrosfrangipane och krusbär
Bullrecept finns det hundratals av, men Tara och Malin från matprogrammet Kan vi bara få njuta bakar sina på surdeg.
Fyllningen i bullarna kan man variera enligt säsong. I det här receptet används krusbär och solrosfrangipane.

Bullar med solrosfrangipane och krusbär
45 min. + tid till jäsning och ugn
Bullgelatin
200 g vatten
50 g mjöl
Bulldeg
3 ½ dl havremjölk + extra till pensling
175 gram socker
100 gram aktiv surdeg
15 g kardemumma
8 gram salt
en hörna jäst (ca 4 g)
en nypa vaniljpulver
900 g vetemjöl
225 g rumsvarmt smör
1 sats solrosfröfrangipane (recept nedan)
200 g krusbär, lätt mosade med en gaffel
Sockerlag
¼ dl socker
1 dl varmt vatten
Så här bakar du bullarna
Kvällen innan du ska baka: värm långsamt under omrörning mjöl och vatten tills du får en trög massa. Låt stå i kylen över natten.
På morgonen: Blanda bullgelatinet med resten av ingredienserna (förutom smöret), till en jämn smet. Arbeta in mjölet.
Tillsätt lite av det rumsvarma smöret åt gången. Knåda in smöret för hand, det här tar ungefär 10 minuter. Ge inte upp ifall degen har svårt att gå ihop, det är bara att knåda vidare tills du får en jämn, slät smet. Låt degen jäsa i sin bunke i rumsvärme över dagen, ungefär 8-10 timmar. Då den jäst färdigt, ställ in den i kylen och låt jäsa över natten.
Ta fram degen 2 timmar innan du ska börja baka med den. Då degen stått i kylskåpet har smöret i degen hårdnat och därför måste den stå några timmar i rumsvärme.
Kavla ut degen till en rektangel. Bre på fyllningen och strö över de mosade krusbären.
Gör ett treslag. Det här innebär att du först viker in den ena kanten till mitten och så viker den andra sidan över degen.
Skär remsor, ungefär 1 cm breda. Snurra ihop och lägg på bakplåtsklädd plåt. Pensla bullarna med havremjölk. Om du vill kan du strö över lite mer socker, kanel eller kardemumma.
Grädda i 225 grader i ca 12-15 minuter, håll koll på bullarna så att de inte bränns. Blanda ihop sockerlagen medan bullarna är i ugnen och pensla bullarna med lagen genast då de är klara.
Solrosfrangipane
180 g (ca 3 ½ dl) solrosfrön
170 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk vanilj
1 nypa havssalt
Så här gör du solrosfrangipane
Rosta solrosfröna i en torr panna. Låt svalna lite, mixa sedan till ett fint mjöl i en matberedare.
Tillsätt smör och florsocker och mixa slätt. Tillsätt sedan ägg, vetemjöl och kryddor och mixa en sista gång till en jämn smet.