Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Analys: Skidskyttarna gör sin bästa laginsats någonsin – nu krävs satsningar för att hålla trenden stigande

Tero Seppälä i bakgrunden och Magnus Eklövs vinjett framför.
Bildtext Tero Seppälä gjorde en fin säsong.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Tero Seppälä är bara steget från pallplaceringar, och knep bästa blåvita placeringen i totalcupen på nästan 20 år. Herrarnas placering i nationscupen berättigar dessutom till fem startplatser nästa säsong – för första gången någonsin.

Den nyss avslutade världscupsäsongen i skidskytte var den bästa någonsin för finskt skidskytte om man tittar på laginsatsen. På herrsidan var Finland tia i nationscupen, på damsidan elva. Så här bra har Finland aldrig tidigare varit!

Men: nu behövs satsningar ifall den stigande trenden ska få fortsättning.

Tero Seppälä var den här säsongens stora finska namn i skidskytte. Seppälä tog ett stort kliv framåt och kämpade till och med om pallplaceringar.

Seppälä slutade på en tolfte plats i totalcupen, den bästa placeringen sedan Vesa Hietalahtis nionde plats säsongen 2002/03.

Efter Seppälä kan det kännas tomt, men de facto tog fyra herrar världscuppoäng den här säsongen.

Finlands herrar slutade på en tionde plats i nationscupen och får därmed fem startplatser till nästa säsong. Aldrig tidigare har Finland haft fem platser i världscupen. För bara fyra år sedan var Finland på 19:e plats i nationscupen.

Damernas bästa säsong på åtta år

Även på damsidan gjorde Finland den bästa säsongen på åtta år – den klart bästa sedan Mäkäräinens toppår. Mari Eder plockade några placeringar bland de tio främsta och Suvi Minkkinen tog stadigt världscuppoäng. Även Nastassia Kinnunen gjorde en hyfsad säsong.

Damerna slutade på en elfte plats i nationscupen och har fyra startplatser nästa säsong.

Framför Finland i nationscupen ligger Ryssland och Belarus. Båda nationerna sparkades ur Internationella skidskytteförbundets verksamhet och kommer – som det ser ut nu – troligtvis inte att få delta i världscupen nästa säsong.

Det här betyder att de finska damerna skulle stiga till en nionde plats i nationscupen och därmed likaså få fem startplatser nästa säsong.

Men vad har vi att fylla de här platserna med?

Mer satsning på och mera satsning av idrottarna

Efter fyra år vid rodret tackar landslagstränaren Jonne Kähkönen för sig.

Kähkönen hade haft intresse av att fortsätta på posten, men med vissa krav. De här kraven var man inte på förbundet redo att gå med på.

Kähkönen hoppades på mera satsning och ett mer koncentrerat träningsupplägg där landslagstränare skulle haft större möjlighet att påverka idrottarens träningsupplägg. Målet var att få träningen att bli mera likt modern skidskytteträning där man ser träningen som en helhet och inte som skytte och längdträning som separata bitar.

Här verkar inte förbundet ha varit inne på samma linje eftersom Kähkönen valde att stiga åt sidan.

Skidskyttetränaren Jonne Kähkönen under en tävling i Kontiolax.
Bildtext Jonne Kähkönen sa att han inte ansåg att han enbart fick vara tränare, utan uppdraget innehöll en massa annat.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Nu skulle det vara ett delikat läge att blicka framåt och göra förändringar för att säkra att det finska skidskyttet inte stagnerar på rådande nivå. Har man inom förbundet visionerna, resurserna, viljan, stödet och modet att göra nödvändiga förändringar?

Internationella skidskytteförbundet ökar sin finansiering till de nationella förbunden med 30 procent nästa säsong. Det betyder också mera pengar för finskt skidskytte.

Nu skulle det gälla att placera de pengarna smart. Förbundet ska ge idrottarna bästa möjliga förutsättningar för sin satsning. Men framgången kommer inte bara ur det.

Idrottarna måste också vara beredda att förbinda sig vid satsningen till 100 procent. Nu har inte det alltid varit fallet...

Juniorframgångar som måste utnyttjas

Årets junior-VM visade att det finns hopp om återväxt. Saldot från VM var ett guld, ett silver och ett brons. Dessutom tog Finland fjorton placeringar bland de femton främsta. Av JVM-deltagarna var redan Otto Invenius med i världscupen i Oslo.

I truppen finns det idrottare med potential. För dem borde det nu skapas förutsättningar för en fullhjärtad satsning, lite i stil med det svenska eller norska systemet.

Verksamheten borde koncentreras till ett ställe där tränare och faciliteter och stödfunktioner alltid skulle finnas till deras förfogande.

I gengäld skulle idrottarna förbinda sig till att till exempel följande fyra år ge idrotten sitt allt. Om man ännu kunde få landslagsverksamheten uppbyggd kring det här skulle ett möjligt framgångsrecept vara skapat.

Vill Finland fylla de fem startplatser de har med konkurrenskraftiga idrottare så är det här en väg att gå. Inte säkert den enda, men en beprövad modell som fungerat i det västra grannlandet.

Frågan är om vi här vågar lämna gamla mönster och satsa på något nytt. Det här kräver att alla samarbetar för ett gemensamt bästa.

Det har tyvärr varit svårt i finskt skidskytte tidigare. Finns viljan nu?