Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärarna varslar om strejk i huvudstadsregionen – skolorna kan vara stängda i en vecka efter påsk

Från 2022
Barnkläder på knaggar i en skolkorridor.
Bildtext Det kan bli lärarstrejk i huvudstadsregionen.
Bild: Maria Wasström/Yle

Flera fackförbund varslar om strejk i huvudstadsregionen. Strejkvarseln gäller 31 000 löntagare, varav 11 400 är lärare.

Syftet med lärarstrejkerna är enligt lärarfacket OAJ att få en rättvis lön för kommunalt anställda lärare och att trygga den för Finland livsviktiga högklassiga utbildningen.

– Åtgärden är ett tecken på att vi menar allvar och att vi vill få fart på förhandlingarna. Vi lärare och rektorer har bitit ihop länge och har väntat på en korrigering av lönerna. Fältet andas att det börjar räcka nu, säger Inger Damlin, ordförande för Finlands svenska lärarförbund.

– Vi vet från historien att det också har funnits löneprogram som har fungerat utan att den offentliga sektorns ekonomi har kraschat.

OAJ och förhandlingsorganisationen FOSU gav på måndagen strejkvarsel som gäller kommunalt anställda lärare i huvudstadsregionen. Den omfattar 11 400 lärare, av varav 700 är svenskspråkiga.

Om strejken blir av skulle det skulle betyda att skolorna får lov att stänga i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla i en vecka efter påsklovet.

Strejken inleds den 19.4 och slutar 25.4 ifall en lösning inte nås före det.

– Vår bransch är alltid den som retar. Jag vill påstå att coronan också väckte en viss förståelse för att det arbete som lärarna gör är synnerligen värdefullt.

Hur stor är risken för att strejkerna faktiskt kommer att bli av?

– Jag ser nog att den är uppenbar om inga förändringar sker. Naturligtvis ser vi fram emot förändringar, men nu på måndagen är läget helt låst.

OAJ ger nu vårens fjärde strejkvarsel. Tidigare har det varslats om strejk i Jyväskylä, Rovaniemi, Tammerfors, Kuopio, Åbo och Uleåborg. Om alla strejker genomförs deltar över 22 000 OAJ-medlemmar. Den första strejken börjar den 6 april.

Kan också stänga bibliotek

Förutom lärarna skulle strejken beröra ett brett spektrum av kommunalt anställda. Bland annat skulle biblioteken i huvudstadsregionen tvingas stänga om strejken blir av.

Det är kommunsektorns huvudavtalsorganisationer FOSU och JAU som lämnat in strejkhotet.

De företräder förutom lärarna anställda som hör till JHL och Jyty. JHL är Finlands största fackförbund för den offentliga sektorn, med medlemmar med ett stort antal yrkesbenämningar. Till Jyty hör till exempel administrativ personal, ikt-specialister och biblioteksanställda.

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine anser i ett pressmeddelande att det nu är rätt tid för lönepåslag och ett löneprogram.

– De kommunalt anställda har hållit igång samhället under coronaepidemin och burit sitt ansvar för Finland genom konkurrenskraftsavtal och andra överenskommelser, säger Niemi-Laine.

Sammanlagt 31000 löntagare skulle delta i strejken veckan efter påsk.

– Utöver det här kommer det att ordnas en manifestation den 5 april på Senatstorget i Helsingfors tillsammans med andra fackförbund, säger Inger Damlin.

Diskussion om artikeln