Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Vladimir Putin – en envåldshärskare som skriver sin egen historia

Från 2022
Bilden föreställer Rysslands president vladimir putin med en mikrofon i handen. Utanpå bilden finns en påklistrad bild av Svenska Yles politikreporter Markus Ekholm.
Bildtext Det är med det heroiska andra världskriget som resonansbotten som Vladimir Putin nu leder sin så kallade specialoperation mot Ukraina.
Bild: SERGEI GUNEYEV/EPA-EFE/All Over Press

Ryssland är tillbaks i ett totalitärt 1984. Svenska Yles politikreporter Markus Ekholm har läst George Orwell och en rad samtida Rysslandskännare.

Vi börjar med George Orwell som i sin klassiska dystopi 1984 skriver: "Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna."

Orwell skriver om när en liten elit kontrollerar all information som medborgarna får – referenserna till diktaturerna Sovjetunionen och Nazityskland är uppenbara.

I Djurfarmen gör socialisten George Orwell upp med Stalin-eran och dess utrensningar, censur och övervakning. George Orwell skulle nicka igenkännande om han såg Putins Ryssland.

Putin drömmer om tusenårsriket Ryssland som grundades i Kiev vid floden Dneprs stränder och förvaltar det kristna arvet från Konstantinopel.

Jungfru Maria och Jesus-barnet i taket på Hagia Sofia i dagens Istanbul
Bildtext Enväldet har djupa rötter. Vi ser en imperialistisk båge som sträcker sig från Östrom över Peter den store fram till Vladimir Putin.
Bild: Mara Brandl / AOP

"Från Bysans nedärvd messiansk räddningsuppgift"

Vi ser en imperialistisk båge som sträcker sig från Östrom över Peter den store fram till Sovjetunionen. Enväldet ändrar form, men enväldet består genom historien.

Också den Estlandsfödda författaren Sofi Oksanen identifierar Putinismens stalinistiska rötter.

Oksanen skriver i en essä i Helsingin Sanomat om att Sovjetunionen hade en från “Bysans nedärvd messiansk räddningsuppgift” som kunde rättfärdiga ockupationen av Baltikum genom att hävda att balterna skulle räddas från fascisterna, trots att Baltikums öde hade beseglats i Molotov-Rippentroppakten.

Samma mytologi användes under anfallet mot Finland 1939.

Faktum är att efter andra världskriget ersattes en nazitysk ockupation av Östeuropa med en sovjetisk. Naziterrorn ersattes med en sovjetisk terror – och från Bulgarien i söder till Estland i norr installerades kommunistiska marionettregimer. Sovjetunionen och Röda armén var vinnarna i det Stora fosterländska kriget.

Det är med det heroiska andra världskriget som resonansbotten som Putin nu leder sin så kallade specialoperation mot Ukraina.

George Orwell på BBC 1940
Bildtext Den brittiska författaren George Orwell skrev om när en liten elit kontrollerar all information som medborgarna får. Likheterna med dagens Ryssland är påtagliga.
Bild: BBC Archives Public Domain

Brunmålandet av den ukrainska regeringen accepteras av ryssarna

Brunmålandet av den ukrainska regeringen accepteras av ryssarna eftersom det är en retorik som ryssarna är vana med – de kanske inte tror på den, men det kan vara farligt att offentligt ifrågasätta den, resonerar Sofi Oksanen i Helsingin Sanomat.

Lögnen har blivit sanning. I Orwells 1984 formuleras Storebrors valspråk så här: "Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka."

Det är där vi är nu. Putin har kriminaliserat kritiken mot kriget – den som inte är lojal mot regimen hotas med 15-års fängelse. Svart har blivit vitt och krig har blivit fred.

Vladimir Putin är antagligen inte galen. Han är en envåldshärskare som skriver sin egen historia.

"Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna."

Rysslands militära underrättelsetjänst GRU:s huvudkvarter i Moskva. Till höger i bilden president Vladimir Putin och Rysslands dåvarande försvarsminister Sergej Ivanov. Bilden är från 2006.
Bildtext Vladimir Putin på besök hos ryska militära underrättelsetjänst GRU. Ryssland är inte en stat med en säkerhetstjänst, utan det är säkerhetstjänsten som kontrollerar staten.
Bild: EPA/DMITRY ASTAKHOV - POOL PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/ITAR-TASS POOL

Putin: "Sovjetunionen ockuperade aldrig Baltikum, utan de baltiska länderna anslöts frivilligt"

Putin erkänner inte Ukraina, utan landet är enligt honom en del av det historiska Ryssland.

– Sovjetunionen ockuperade aldrig Baltikum, utan de baltiska länderna anslöts frivilligt med Sovjetunionen. Allt skedde helt i enlighet med den tidens internationella lagar, skriver Putin i en lång essä från 2020.

Envåldshärskare tenderar att bli ensamma, konstaterar den amerikanska historikern och Rysslandsexperten Stephen Kotkin i en intervju för The New Yorker.

– Får Putin information som han inte vill höra? frågar Kotkin och svarar själv: Det är osannolikt. Tror han [Putin] att han vet bättre än alla andra? Det förefaller högst sannolikt.

Ingen vågar berätta obehagliga sanningar för en diktator – och Putin upprepar tidigare ryska ledares misstag.

Han antog att det ryska anfallet mot Ukraina skulle bli en promenadseger. Han hade fel.

Fel hade också Leonid Brezjnev då han 1979 invaderade Afghanistan. Det var en lätt operation för de ryska specialstyrkorna att kapa makten i Kabul – men den sovjetiska armén gick under ett 10-årigt krig bet på uppgiften att stabilisera landet.

Historikern Stephen Kotkin förutspår att Putin nu har gjort en liknande felkalkyl. Putin har gravt underskattat det ukrainska folkets försvarsvilja.

Och det är inte bara det ukrainska folket som Putin har underskattat. Han har också underskattat Ukrainas folkvalda president Volodymyr Zelenskyj – tv-presidenten har vuxit under kriget och blivit en samlande symbol för det fria Ukraina.

Så några ord om det dekadenta väst, din och min värld.

Demonstranter med plakat av Stalin.
Bildtext Stalin har i Ryssland upphöjts till superstjärna. Det som upprätthåller systemet är berättelserna om Rysslands storhet, återupprättandet av Rysslands storhet och om interna fiender och externa fiender.
Bild: EPA

"Stalin har upphöjts till superstjärna och hans människorättsbrott är inget problem"

Putin föraktar demokratin och de institutioner som upprätthåller demokratin. Men väst har reagerat kraftfullare än vad han och hans kinesiska kollega Xi Jinping hade förväntat sig.

Diktatorns beskrivning motsvarar inte verkligheten. Men har det någon betydelse?

Inte omedelbart i alla fall.

Vladimir Putin har under sina drygt tjugo år vid makten tagit kontroll över medierna och undervisningen i skolorna.

– Tsaren har alltid rätt och oppositionen befinner sig i fångläger eller landsflykt, skrev Sofi Oksanen i Helsingin Sanomat.

Det ryska imperialistiska narrativet sitter djupt och den ryska imperialismen är inte beroende av en människa. Narrativet måste förändras och Ryssland borde göra upp med sin historia. Men att det skulle ske verkar inte sannolikt.

– Stalin har i Ryssland upphöjts till superstjärna och de människorättsbrott som han gjorde sig skyldig till ser bara en hela tiden krympande minoritet som ett problem, skriver Oksanen.

Ryska soldater under en militärövning vid gränsen mellan Afghanistan och Uzbekistan.
Bildtext Ryssland känner sig hotat. Fienderna finns både bland grannländerna och inom det egna landets gränser.

"Berättelsen om Rysslands storhet och fiender som alla vill trycka ner Ryssland"

Den stora skillnaden mellan väst och öst är att i öst är beslutsfattarna inte redovisningsskyldiga inför sina undersåtar.

– Det finns inget socialt kontrakt som ger ryssarna och kineserna ekonomisk tillväxt i utbyte mot mänskliga rättigheter, säger Rysslandsexperten Stephen Kotkin.

Det funkar helt enkelt inte så. Ryssland är inte en stat med en säkerhetstjänst, utan det är säkerhetstjänsten som kontrollerar staten.

Alla nyckelpositioner är besatta av människor som är lojala mot Putin och de har ofta en bakgrund inom den ryska säkerhetstjänsten. De är feodalherrar som är ansvariga inför tsaren och beroende av tsaren.

– Det som upprätthåller systemet, säger Kotkin, är berättelserna. Berättelserna om Rysslands storhet, återupprättandet av Rysslands storhet och om interna fiender och externa fiender som alla vill trycka ner Ryssland. Det kan vara judarna, George Soros, IMF eller Nato.