Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens rankning: KuPS är mästarkandidaten nummer ett i Nationella ligan – Åland United och HJK utmanar

Från 2022
KuPS damer jublar efter ligaguld 2021.
Bildtext Jublet visste inga gränser då KuPS säkrade ligatiteln i fjol.
Bild: All Over Press / Emil Hansson

Den inhemska seriefotbollen är här igen. Först ut är Nationella ligan som har första avspark på lördag. Regerande mästaren KuPS ser starkt ut igen – liksom Åland United som vann ligan året innan.

De fem senaste säsongerna i damligan har resulterat i fem olika mästarklubbar. Den trenden lär brytas i år.

Det skulle vara en skräll om ligaguldet inte går till KuPS (mästare 2021), Åland United (2020), HJK (2019), PK-35 Vanda (2018) eller FC Honka (2017).

Fjolårets tvåa TiPS lade ned sitt representationslag efter förra säsongen, vilket förändrar en del på förutsättningarna i år.

– Det är oerhört sorgligt att de två senaste säsongernas silverlag kastade in handduken. Det är en katastrof. Det borde inte vara möjligt på den här nivån, säger HJK:s huvudtränare Jonne Kunnas.

Här följer Yle Sportens rankning av de tio lagen i Nationella ligan 2022:

1. KuPS – mästerlig mästare igen?

Förra säsongen: Mästare

Nyförvärv: Oona Siren (TiPS), Emmi Siren (TiPS), Vera Varis (Växjö DFF), Fanny Söderström (JyPK), Liina Nora (TiPS), Anna Nurmi (TiPS)

Spelarförluster: Neea Berg (slutat), Emma Immonen (FC Honka), Elisa Lemettinen (HPS), Aada Törrönen (Åland United), Emmaliina Tulkki (Ilves), Iina Rautiainen (ONS).

KuPS damer jublar efter mål.
Bildtext KuPS förlorade bara två matcher under förra ligasäsongen.
Bild: Nationella ligan / Kansallinen liiga

Brons 2020. Guld 2021. KuPS har satsat målmedvetet på sitt damlag och det har burit frukt. Nästa steg är att göra väl ifrån sig i Europa. Champions League-kvalet väntar i sommar.

KuPS har tappat en del spelare sedan fjolårets succésäsong. Klubblegendaren Neea Berg avslutade sin långa karriär och målvakten Emma Immonen, som stod för en urstark säsong, flyttade till Honka.

Nyförvärven går emellertid inte av för hackor. Systrarna Oona och Emmi Siren ansluter från silverlaget TiPS och de skulle vara förstärkningar för vilken finländsk klubb som helst. Vera Varis axlar i sin tur ansvar som målvaktsetta efter en sejour i Sverige.

– Vera har kommit ypperligt in i laget. Hon dirigerar försvarsspelet på ett bra sätt. Dessutom har vi också värvat Fanny Söderström. Jag är mycket nöjd över vår målvaktssituation, säger KuPS tränare Ollipekka Ojala.

Viktigaste kuggen är fortsättningsvis Gentjana Rochi. Den nordmakedoniska måltjuven är en överlägsen spelare i den Nationella ligan. Rochi har vunnit skytteligan tre gånger. Det gjorde hon naturligtvis också i fjol då hon nätade 26 gånger.

Oroväckande för motståndarförsvaren är att Rochi säger sig vara redo för mer.

– Lagets framgångar är det viktigaste för mig, men mitt personliga mål är alltid att göra fler mål än tidigare. Nu vill jag alltså göra mer än 26 mål, säger hon.

KuPS är den största mästarkandidaten också i år.

2. Åland United – vem gör målen?

Förra säsongen: Brons

Nyförvärv: Riikka Lilja (JyPK), Kit Loferski (Florida Gators), Aada Törrönen (KuPS), Elaine Burdett (Orlando Pride), Margarida Sousa (Sporting), Dominique Bond-Flasza (Tindastoll), Helena Božić (ŽNK Pomurje).

Spelarförluster: Catarina Realista Ferreira (ASD Calcio Pomigliano), Anni Miettunen (Umeå IK), Cassandra Korhonen (Benfica), Christina Dineson, Karen Reyes, Marina Jaleca (Fenerbache), Ellen Strömborg, Selma Viktorsson

Anna Westerlund dämpar bollen med bröstet.
Bildtext Anna Westerlund är fortfarande en av Uniteds viktigaste kuggar.
Bild: Tomi Hänninen

Efter ligaguldet 2020 fick Åland United nöja sig med brons i fjol. United var länge med i tätstriden men tappade mark mot KuPS och TiPS under andra halvan av säsongen.

Åland United fick plåster på såren genom att vinna cupen. Chansen finns att man tar tredje raka cuptiteln i år. United besegrade PK-35 i semifinal förra veckan och möter HJK i finalen.

– I och med att vi är klara för cupfinalen så har vi ett simpelt mål för säsongen. Det vill säga att bli dubbelmästare, säger Dana Leskinen och skrattar.

Cupmatcherna i vinter bevisar att Åland United har ett gediget spelarmaterial igen. Den stora frågan är vem som ska göra målen. Cassandra Korhonen var Uniteds målspruta förra säsongen men hon har flyttat till den portugisiska storklubben Benfica.

Dana Leskinen medger att det inte är helt lätt att ersätta Korhonen.

– Cassandra var vår stora målskytt. Hon var alltid ett hot. Men jag tror att vi har större bredd och snabbhet i år. Kit Loferski kan bli vår nya målspruta. Jag vill själv också göra avsevärt fler mål än förra säsongen, säger hon.

En av ligans största framtidsnamn finns i Uniteds trupp. Olivia Ulenius gjorde ligadebut i fjol som 14-åring och kan ta ett stort kliv framåt.

– Henne ska man hålla ögonen uppe för. Hon har klarat av att utmana verkliga toppspelare då hon har fått chansen, säger Leskinen.

Åland United går för guld men får finna sig i att vara utmanare till KuPS då säsongen sparkar i gång.

3. HJK – favoriternas främsta utmanare

Förra säsongen: 4:e plats

Nyförvärv: Oona Sevenius (PK-35 Vanda), Katarina Naumanen (FC Honka), Annika Haanpää (TiPS), Jenna Topra (TiPS), Joanna Tynnilä (TiPS)

Spelarförluster: Katariina Kosola (Umeå IK), Linda Sällström (Vittsjö GIK), Vilma Hakala (PK-35 Vanda), Linda Ruutu (slutat).

HJK:s damer i klunga.
Bildtext HJK har vunnit damligan 23 gånger.
Bild: Nationella ligan

Den mesta mästaren har kammat noll sedan ligaguldet 2019. Minimimålet för i år är medalj, även om man inom HJK talar om guld.

– De två senaste säsongerna har gått i underkant. Vi har jobbat på att bli bättre på alla delområden. Vi måste klara av att hålla laget kompakt. Vårt spel börjar se allt bättre ut, säger HJK:s lagkapten Essi Sainio.

Truppen har förändrats en del sedan i fjol. Stjärnspelarna Linda Sällstöm och Katariina Kosola har flyttat till Sverige medan Linda Ruutu har lagt av.

Unga Oona Sevenius kan bli en av ligasäsongens mest sevärda spelare. Den 17-åriga forwarden gjorde tretton mål för PK-35 Vanda i fjol. Jenna Topra kom i sin tur från fjolårets silverlag TiPS, där hon stod för tolv baljor förra säsongen.

HJK förlorade alla tre matcher mot KuPS i fjol men höll jämna steg med TiPS och Åland United. Huvudtränaren Jonne Kunnas medger att KuPS var klart bättre förra säsongen.

– Vi måste klara av att utmana KuPS på ett bättre sätt. Men det stora målet är att spela på en jämnare nivå över hela säsongen. Vi tappade många poäng mot lag som låg bakom oss i tabellen i fjol, säger Kunnas.

4. PK-35 Vanda – tillbaka på allvar?

Förra säsongen: 5:e plats

Nyförvärv: Rebecca Kindstedt (FC Honka), Vilma Hakala (HJK), Elina Mankki (TiPS)

Spelarförluster: Anna Olmala (Ilves), Oona Sevenius (HJK), Laura Kölhi (NJS)

PK-35 Vanda var den finländska damfotbollens kraftverk på 2010-talet. Sju ligatitlar på nio år är ett imponerande facit.

Framgångssagan fick ett abrupt slut 2018 då klubben inte fick ligalicens och tvingades ta ny fart från division ett.

PK-35 Vanda gjorde snabbt comeback till ligan men framgångarna har inte längre varit på samma nivå som under glansdagarna.

Huvudtränaren Jari Väisänen har varit med om såväl höjdpunkter som vågdalar. Han inleder sin nionde säsong som klubbens lots och har poängterat att försvarsspelet är i fokus. Åtminstone i början av säsongen.

Det är ingen överraskning för PK-35 Vanda var vasst i offensiven men samtidigt aningen svajigt i defensiven under förra säsongen.

Spelarstommen har hållits intakt. Tar 18-åriga Wilma Forsblom ytterligare ett steg framåt på utvecklingskurvan kan hon vara en av ligans största offensiva profiler.

PK-35 Vanda höll jämna steg med HJK i kvartsfinalen i finska cupen. En sen kvittering vände matchen till HJK:s fördel, men PK-35 Vanda visade med sin insats att medaljdrömmen inte är utopi.

5. Ilves – svajiga resultat under försäsongen

Förra säsongen: 7:e plats

Nyförvärv: Anna Olmala (PK-35 Vanda), Emmaliina Tulkki (KuPS), Meri Hämäläinen (TPS)

Spelarförluster: Johanna Salmijärvi (slutat), Eini Vesaniemi (slutat)

Den fortsättningsvis unga spelarstommen har hållits nästan intakt. Nyförvärven Anna Olmala och Emmaliina Tulkki bidrar med både kvalitet och rutin. Håll också koll på Silja Tuominen – den offensiva mittfältaren gjorde hela 13 mål under förra ligasäsongen.

Försäsongen har emellertid vittnat om att Ilves kanske inte är redo att utmana topplagen. I gruppspelet i finska cupen föll man 0–3 hemma mot Honka och i semifinal med samma siffror mot HJK. I kvartsfinal fick man slita hårt för att besegra division ett-klubben JyPK. Ilves fixade avancemang först efter straffläggning.

Ilves lagbygge känns emellertid gediget och en plats i övre slutserien finns definitivt inom räckhåll.

6. FC Honka – fågel eller fisk?

Förra säsongen: 6:e plats.

Nyförvärv: Emma Immonen (KuPS), Saana Hartikainen (KuPS), Ilona Anttonen (TiPS), Katriina Kuoksa (University of Central Florida).

Spelarförluster: Rebecca Kindstedt (PK-35 Vanda), Katarina Naumanen (HJK), Suvi Kärkkäinen (PK-35), Katja Hakala (PK-35), Krista Hakala (PK-35), Hanna Ruohomaa (slutat), Heini Toivonen (slutat), Eveliina Parikka (slutat).

FC Honkas damer i klunga.
Bildtext Nya tag och nya spelare i Honka.
Bild: Tomi Hänninen

Rosa Lappi-Seppäläs treåriga sejour som Honkas huvudtränare är över. Omar Adlani har tagit över som lots för en av 2000-talets mest framgångsrika klubbar i damligan.

Det har inte bara varit turbulens på tränarposten. En handfull av klubbens mest rutinerade spelare har lagt av eller bytt klubb.

Årets trupp är avsevärt yngre och därmed inte lika erfaren. Adlani får inleda sitt tränarprojekt från ett ganska så tomt bord.

Om Honka kniper en medalj är det en skräll. Esboklubben kan till och med få det kämpigt att ta sig in bland de sex främsta.

7. PK-35 – tunga avbräck, men cupinsatsen bådar gott

Förra säsongen: 8:e plats.

Nyförvärv: Nora Lehto, Krista Hakala (Honka), Katja Hakala (Honka).

Spelarförluster: Lotta Rosenström (FC Sport-j), Amanda Rantanen (Örebro), Alice Wiksten (slutat).

Amanda Rantanen, PK-35
Bildtext Amanda Rantanen spelar numera för Örebro.
Bild: Nationella ligan

Familjen Rantanen har personifierat PK-35. Landslagsanfallaren Amanda Rantanen har gjort 19 mål av PK:s 39 fullträffar de två senaste ligasäsongerna.

De fina takterna gick inte obemärkt förbi. Damallsvenskans Örebro värvade Amanda Rantanen efter förra säsongen. Dessutom har hennes mamma Anne-Maria Weckström lämnat posten som assisterande tränare i PK-35.

Den enda i familjen som är kvar i klubben är Amandas pappa Rami Rantanen som fortsätter som huvudtränare.

Amanda Rantanen är inte den enda nyckelspelaren som lämnat PK-35. Lotta Rosenström hörde till ligans bästa målvakter, men hon flyttade till Vasa och står nu framför FC Sports stolpar.

Avbräcken känns tunga men PK-35 har varit överraskande piggt under försäsongen. I finska cupen nådde man semifinal och där förlorade man först efter förlängning mot starka Åland United.

Anfallet och mittfältet håller bra klass, men det finns vissa frågetecken kring backlinjen. Olivia Kåhre och Vilma Oksanen är duktiga ytterbackar men centrumförsvaret ser svajigare ut. Och Tanja Kotoaro håller sannolikt inte samma klass som Lotta Rosenström som burväktare.

Minea Lassas axlar ett stort ansvar som lagkapten och kapellmästare på mittfältet.

8. HPS – den jobbiga andra säsongen väntar?

Förra säsongen: 9:e plats i ligan – besegrade NJS i ligakvalet.

Nyförvärv: Suvihelmi Oksanen (TiPS), Elisa Lemettinen (KuPS).

Spelarförluster: Erika Story, Anna Eld-Kopytov, Mette Barck, Ida-Sofia Helppikangas, Emilia Ukkonen, Alina Kosunen, Alisa Hokkanen, Ada Torala.

HPS damer i klunga.
Bildtext HPS spelar sina hemmamatcher i Svedängen i norra Helsingfors.
Bild: Nationella ligan

HPS ligadebuterade förra säsongen och hade svårt att hävda sig. Man fixade ändå fortsatt ligakontrakt genom att besegra NJS i ligakvalet med klara siffror, 4–0.

Truppen är nu ett år mer erfaren, men saknar fortfarande spetskompetens. Den andra ligasäsongen kan bli tung – under debutsäsongen fanns det ett nyhetens behag över att få spela på den högsta nivån, men den charmen försvinner snabbt om förlusterna blir många.

Om HPS når övre slutserien är det en jackpot. Avsevärt mer sannolikt är att klubben tvingas kämpa för att behålla sin ligaplats och spela i den nedre slutserien.

9. ONS – tillbaka i rampljuset

Förra säsongen: Vann Damettan.

Nyförvärv: Iina Rautiainen (KuPS), Sara Sievistö (RoPS), Stina Virkkala (RoPS), Saana Valkama (RoPS), Hulda Kuustie (RoPS), Oona Ojala (KPV), Veera Koskela (KPV).

Spelarförluster: Inga.

Uleåborgsklubben är tillbaka i ligan efter en paus på två säsonger. ONS var målfarligt i ettan, men kravnivån höjs avsevärt i år.

ONS håller upp norra Finlands fana i den högsta serien. Hemmamatcherna mot eventuellt reströtta motståndare kan ge ONS en möjlighet att plocka poäng någorlunda regelbundet. Den andra sidan av myntet är att bortamatcherna i regel är långa och slitsamma.

ONS har inte spelat en enda match mot ett annat ligalag under försäsongen så det är vanskligt att förutspå hur slagkraftigt laget är. Utgångsläget är ändå att ett förnyat ligakontrakt kan betraktas som en framgång.

10. NJS – Allt att vinna, inget att förlora

Förra säsongen: Tvåa i Damettan

Nyförvärv: Laura Kölhi (PK-35 Vanda), Pinja Eklund (TiPS), Rosa Wikström (PK-35) Venla Haikala (Kuusysi), Linda Räisänen (HJK), Anniina Jurvanen (HyPS).

Spelarförluster: Inga.

Nurmijärven Jalkapalloseura kan bli en slagpåse. NJS slutade tvåa i damettan i fjol och förlorade ligakvalet mot HPS. Men i och med att fjolårets silverlag TiPS avstod från sin ligaplats erbjöds NJS en chans att spela i finrummet. Det erbjudandet kunde man inte motstå.

Notera att NJS så sent som 2018 spelade i division två.

Detta blir NJS första säsong i den högsta serien. Klubben har fostrat ett flertal ligaspelare, men i år får NJS talanger visa upp sitt kunnande i moderföreningen.

Det kan bli en tung säsong för ligadebutanten. Truppen är orutinerad och saknar kvalitet på flera positioner. Undviker man att åka ur ligan kan man på längre sikt bygga upp något intressant, men NJS kämpar främst om att överleva i år.

Källa för nyförvärv och spelarförluster: Nationella ligans webbplats

Diskussion om artikeln