Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten har nu tagit emot drygt tusen ukrainare – de flesta av dem är kvinnor och barn

Flyktingar från Ukraina.
Bildtext Ukrainska flyktingar i Västra terminalen i Helsingfors den 18 mars.
Bild: Mikko Koski / Yle

Hittills har drygt tusen ukrainare sökt skydd i Österbotten. Fler anländer varje dag och de flesta av dem ansöker om tillfälligt skydd, uppger man vid Polisinrättningen i Österbotten.

Siffrorna på hur många ukrainare som söker skydd i någon österbottnisk kommun har bokförts sedan den 27 februari uppger Mikael Appel, som är kommunikationschef vid Polisinrättningen i Österbotten.

I början handlade det om enstaka personer, men efter den 7 mars kan man se en tydlig ökning. Rekordet är 209 personer på en dag.

– Antalet har ändå den senaste tiden legat på omkring hundra personer per dag, säger Appel.

En man i polisuniform står intill en vit vägg. På väggen finns ett plakat med texten polisinrättningen i Österbotten.
Bildtext Mikael Appel är kommunikationschef vid Polisinrättningen i Österbotten.
Bild: Ulla Kuivasmäki / Yle

Till och med igår, söndag, var det totala antalet som sökt skydd 1 141. I hela landet är siffran cirka 9 200.

Merparten av dem har ansökt om så kallat tillfälligt skydd som är avsett specifikt för personer som flyr undan kriget i Ukraina. Bara någon enstaka lämnar in en regelrätt asylansökan.

Det verkliga antalet ukrainare som befinner sig i Finland är ändå större än 9 200. Alla ansöker inte om internationellt skydd omedelbart vid ankomst, eftersom ukrainska medborgare får vistas i Finland visumfritt i tre månader.

Registrering sker på tre orter

Polisinrättningen i Österbotten tar emot ansökningar om skydd på tre orter; Vasa, Jakobstad och Seinäjoki. Exempelvis i Karleby är det inte möjligt att registrera sig.

Flyktingvågen ger polisens utlänningsenhet en hel del arbete just nu, uppger Mikael Appel. Men han siar inte kring hur det kommer att se ut framöver. Han framhåller också att Migrationsverkets roll är större än polisens.

– Vår uppgift är att sköta registreringen, sedan tar Migri över. Vi gör inga analyser eller tolkningar kring hur det här kommer att fortsätta.

Då en person ansöker om tillfälligt skydd kontrolleras att personuppgifterna är korrekta, men någon grundligare utredning om personens bakgrund görs inte. På så vis kan beslut fattas relativt snabbt. I jämförelse räcker det betydligt längre att behandla en ansökan om asyl.