Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya regler för alla som fiskar i Raseborgs stads vatten

Uppdaterad 22.03.2022 11:27.
Fritidsfiskare på klippa i Kopparnäs.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Maria Wasström / Yle

Fiske är en populär fritidssysselsättning för många i Raseborg, både ortsbor och gäster. Nu har staden gått igenom sina egna fiskeregler.

Det finns regler som styr hur man får fiska. En del av dem har nu förändrats eftersom lagen om fiske har förändrats.

Raseborgs stad har därför gått igenom sina egna fiskeregler, den så kallade fiskestadgan. Bland annat begränsas antalet spön man får använda.

Här är det som är nytt jämfört med tidigare år

  1. En fiskeavgift gällde tidigare alla i samma hushåll men nu ska var och en i åldern 18-64 år betala egen fiskeavgift.

  2. Tidigare uppbars ingen avgift för fiske med handredskap på stadens utstyckade vattenområden i insjöar. Nu har stadens vattenområden i insjöarna fått en beteckning som innebär att fiske är tillåtet året om med långrev, katsa samt löj- och betesnät.

    Vintertid tillåts krok och nät under is. Dessutom tillåts mete med naturligt bete med högst fyra spön försedda med för spinnfiske avsedd rulle.

  3. Vid mete eller vid trolling får flera spön användas samtidigt. Vid trolling tillåts högst två spön per båtlag. Det här beror på att stadens vattenområden är trånga och båttrafiken livlig.

    Om man fiskar med flera spön måste man använda paravan som för ut linan till och med flera tiotals meter utanför båtens körlinje och det kan leda till problem.

  4. Om man använder stående fiskeredskap, måste de märkas ut med redskapsbrickor. Dem får man på stadens kansli i stadshuset, när man betalat fiskeavgiften och visar kvittot.

  5. För dem som inte är bosatta i Raseborg gäller att de mot betald fiskeavgift får meta med högst två spön försedda med en rulle avsedd för spinnfiske och krok som agnats med naturligt bete.

Tillägg 23.3.2022 vid 11.30-tiden:
Här kan du läsa mer om stadens fiskeregler.

Diskussion om artikeln