Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Transferfönstret har stängt i NHL: Artturi Lehkonen blir lagkamrat med Mikko Rantanen – Minnesota tog in Marc-André Fleury och skickade Kaapo Kähkönen till San Jose

Från 2022
Uppdaterad 21.03.2022 23:36.
Närbild på Artturi Lehkonens fejs.
Bildtext Artturi Lehkonen har en spännande vår att se fram emot.
Bild: Jean-Yves Ahern-USA TODAY Sports

NHL-klubbarna gjorde sina sista spelaraffärer för den här säsongen. Artturi Lehkonen gick från bottenträsket till en het Stanley Cup-kandidat, medan Kaapo Kähkönen fick stiga åt sidan efter att en veteranstjärna kommit in.

Trade deadline i NHL fick fart då Minnesota gjorde en målvaktsrockad.

Först hämtades veteranstjärnan Marc-André Fleury in från Chicago. Den 37-årige Vezinavinnaren byttes mot ett eventuellt val i andra rundan, som blir ett val i första rundan om Wild tar sig till konferensfinal i vår.

En stund senare stod det klart att Fleury kommer att dela på ansvaret med Cam Talbot. Minnesota bytte nämligen Kaapo Kähkönen till San Jose, vars säsong lär ta slut efter grundserien.

Kähkönen lämnade Wild efter fyra säsonger i klubben i utbyte mot backen Jacob Middleton och ett draftval i runda fem. JVM-vinnaren Kähkönen blir begränsad fri agent i sommar.

Fleurys flytt öppnar i sin tur för Kevin Lankinen i Chicago. Finlandssvensken har hittills fått nöja sig med andraspaden bakom Fleury i Blackhawks.

Colorado nappade Lehkonen – Säteri hamnade i Arizona

I övrigt var trade deadline ytterst lugn – tills den sista timmen.

Artturi Lehkonen var den finländare som det funnits mest flyttrykten kring inför den här dagen. Och före fönstret stängt gick finländaren från NHL-bottnen till -toppen.

Montreal Canadiens tredje bästa poängplockare byttes nämligen till Colorado Avalanche, som erbjöd backlöftet Justin Barron och ett val i andra omgången i draften om två år för finländaren. Canadiens kommer att fortsätta att betala hälften av Lehkonens lön, vilket motsvarar 1,15 miljoner dollar.

Då Gabriel Landeskog för tillfället är skadad väntas 26-åringen ta plats i topplagets superkedja med Nathan MacKinnon och Lehkonens sommarträningskompis i Åbo, Mikko Rantanen.

Avalanche förstärkte också med veteranen Andrew Cogliano inför vårens Stanley Cup-jakt. San Jose fick ett draftval i den femte rundan i affären.

Lejonens OS-guldmålvakt Harri Säteri värvades i sin tur i går till Toronto. Men först skulle han passera waiver-listan – och därifrån nappades han av det kroniska bottengänget Arizona Coyotes.

Säteris avtal gäller för resten av säsongen. Arizona är inte i närheten av att ta sig till slutspel, men man behövde en burväktare efter att tidigare ha tappat Scott Wedgewood till Dallas.

Kotkaniemi skrev på maffig förlängning

I Carolina kom man i sin tur med bekräftelser till uppgifter som redan funnits ett bra tag. Jesperi Kotkaniemi fortsätter i klubben – länge.

Finländaren, som värvades från Montreal i somras, har skrivit på för hela åtta år. Avtalet är värt saftiga 38,56 miljoner dollar.

Trade deadline är på tapeten i NHL-podden på tisdagen. Om det är något kring övergångsfönstret som du vill att Anders Nordenswan och Mattias Simonsen ska ta upp kan du komma med förslag på Yle Sportens Instagram!

De största spelarövergångarna

Till Washington
Marcus Johansson
Till Seattle
Daniel Sprong
4:e omgångens draftval
6:e omgångens draftval (2023)

Till Minnesota
Marc-Andrè Fleury
Till Chicago
Eventuellt val i 2:a omgången

Till San Jose
Kaapo Kähkönen
Till Minnesota
Jacob Middleton
5:e omgångens draftval

Till Montreal
William Lagesson
2:a omgångens draftval
Till Edmonton
Brett Kulak

Till NY Rangers
Justin Braun
Till Philadelphia
3:e omgångens draftval

Till St. Louis
Nick Leddy
Luke Witkowski
Till Detroit
Oskar Sundqvist
Luke Walman
2:a omgångens draftval (2023)

Till Colorado
Artturi Lehkonen
Till Montreal
Justin Barron
2:a omgångens draftval (2024)

Till Colorado
Andrew Cogliano
Till San Jose
5:e omgångens draftval

Till Washington
Johan Larsson
Till Arizona
3:e omgångens draftval (2023)

Till Pittsburgh
Rickard Rakell
Till Anaheim
Dominik Simon
Zach Aston-Reese
Calle Clang
2:a omgångens draftval

Till NY Rangers
Andrew Copp
6:e omgångens draftval (2023)
Till Winnipeg
Morgan Barron
Eventuellt val i 2:a omgången (2022/2023)
Eventuellt val i 2:a omgången (2022/2023)
5:e omgångens draftval (2023)

Samtliga spelaraffärer hittas på NHL:s webbplats.

Fotnot: Deadline för övergångarna var klockan 21 på måndagskvällen finsk tid. Ytterligare övergångar klarnar ändå under kvällens och nattens lopp, efter att ligan hunnit godkänna dem.

Diskussion om artikeln