Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två döda efter attack på gymnasieskola i Malmö – Elev till Svenska Yle: "En man kom in och slog ner folk"

Från 2022
Uppdaterad 22.03.2022 10:58.
Två personer skadades på gymnasieskola i Malmö - Spela upp på Arenan

Två kvinnliga anställda vid en gymnasieskola i Malmö har avlidit efter måndagens skolattack. Polisen har gripit en man i 18-årsåldern för attacken.

Vid femtiden på eftermiddagen larmades flera polispatruller till gymnasieskolan i centrala Malmö. Enligt uppgift ska en man ha tagit sig in på skolan med något slags vapen.

Ett större antal polispatruller och ambulans larmades direkt till platsen och en dryg timme efter att larmet kom in kunde polisen gripa en gärningsperson.

Den misstänkta gärningsmannen är en man i 18-årsåldern, som uppges vara elev på skolan.

Elev: "Man ville inte tro på det"

Elev vid gymnasieskolan Malmö Latin gömde sig i skolans källare tills polisen kom till platsen.

– Det jag hört är att en man med vapen kom in genom huvudingången och slog ner en massa personer, säger Leo Billing som går första året på skolan men råkade befinna sig utanför skolområdet då den misstänkta attacken skedde.

Poliser på plats utanför skolan
Bildtext Flera polispatruller larmades till platsen. Rektorn fick uppgifter om att det pågick "dödligt våld" i skolan.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Hans skolkamrater berättar om hur de gömde sig i skolans källare tills polisen kom in med dragna vapen och sade att de skulle utrymma byggnaden. Flera säger att det var tur att det hände så sent då lektionerna var slut för dagen, annars skulle fler personer varit i skolan.

– Först så var det väldigt mycket chock, man ville inte tro på det riktigt. Alla var stressade och nu börjar folk förstå att det har hänt och nu kommer all panik in och sånt, säger Billing till Svenska Yle.

Hur känner du?

– Man är rädd och lite orolig. Det är obehagligt när något sådant händer på en skola. Alla jag känner är okej, men man är såklart väldigt ledsen och rädd, säger han.

Eleverna som stod runt skolan när Svenska Yles reporter kom på plats visste ännu inte på måndag kväll om de skulle komma till skolan nästa dag.

– Många av mina vänner kommer inte att gå till skolan imorgon. De känner att det är för osäkert, men jag tänker nog komma tillbaka till skolan i morgon om man får det.

De avlinda jobbade vid skolan – gärningsmannen hade inget tidigare brottsregister

De två kvinnorna som avled i attacken är båda i 50-årsåldern och jobbade som lärare på skolan, meddelade polisen på en pressträff på tisdagen.

Den misstänkte gärningsmannen är en man i 18-årsåldern från Trelleborg.

Gärningsmannen förhördes sent på måndag kväll men finns inte registrerad i polisens belastningsregister från tidigare. Han har inte heller tidigare varit misstänkt i en brottsutredning.

Förundersökningen kommer att fortskrida med flera förhör under de närmaste dagarna.

Källor: SVT, Aftonbladet