Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Så här gör du pizzadeg

Från 2022
Pizza med fyllning på ett bakbord fyllt med mjöl
Bildtext Toppa pizzan med dina egna favoriter.
Bild: Tara Junker / Character House / Yle

Om du följer det här receptet lyckas du alltid med pizzadegen.

Den här pizzadegen ska jäsa länge.

I programmet Kan vi bara få njuta toppar Tara Junker och Malin Öhman pizzorna med bl.a. körsbär, rå potatis, sardeller, kronärtskockor, färska örter, oliver, mozzarella, crème fraiche, picklad rödlök.

Godast blir det om du lagar tomatsåsen själv.

Pizza över öppen eld? Kolla in det här avsnittet av Kan vi bara få njuta där Tara Junker och Malin Öhman gör degen och gräddar över öppen eld. - Spela upp på Arenan

Pizza

45 min + ca 1 dygns jäsning

1 kg 00-vetemjöl

7 dl vatten

4 g (en hörna) jäst (ja, lika mycket jäst ändå!!)

20 g salt

olivolja

Så här gör du pizzan

  1. Börja med degen kvällen innan du ska baka ut pizzan. Lös upp jästen i 1 dl av

    vattnet. Häll ut mjölet i en stor i en stor bakskål. Ifall du inte har en tillräckligt stor skål

    kan du blanda degen rakt på köksbänken som om du skulle göra en pastadeg.

  2. Då du fått en smidig jämn deg, arbeta in saltet. Täck degen med plastfolie. Degen

    ska jäsa länge och du vill inte att den ska torka, så en kökshandduk räcker inte. Låt

    degen jäsa ca 12 timmar, till exempel över natten.

  3. På morgonen. Dela degen i ungefär 10 lika stora bitar och rulla till små bollar. Lägg

    lite olivolja på bottnen av 10 små skålar. Täck med plastfolie och låt jäsa över dagen,

    fram till att degen ska bakas ut.

  4. Sätt ugnen på maxvärme, med en uppochnedvänd plåt högst upp. Baka ut pizzorna

    på bakplåtspapper, fyll med valfri fyllning och klipp bort överlopps bakplåtspapper så

    att pappret inte fattar eld i ugnen. Grädda högst upp i ugnen i ca 8 minuter. Håll koll

    på pizzan så att den inte blir för mörk.