Hoppa till huvudinnehåll

Recept

En caponata-smörgås för svampskogen eller vandringen

En caponata-smörgås
Bildtext En caponata-smörgås för matsäcken.
Bild: Sara Forsius / Character House / Yle

Den här smörgåsen är perfekt att ta med ut i svampskogen.

Blir det fyllning över kan man äta det tillsammans med pasta, som en sidorätt till fisk eller bara som så.

Istället för kapris kan man ta oliver eller lite hackade sardeller, något salt helt enkelt.

Så här gör Tara Junker och Malin Öhman smörgåsarna i programmet Kan vi bara få njuta. - Spela upp på Arenan

Caponata-smörgås

30 min.

1 surdegsbröd av god kvalitet

1 aubergine

1 zucchini

1 fänkål

3 selleristänger

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 kruka bladpersilja

½ dl ekologiska russin

1 brk (50 g) kapris

olivolja till stekning

Så här gör du smörgåsen

  1. Tvätta grönsakerna och skala löken. Skär alla grönsakerna smått, men skär löken i klyftor.

  2. Stek grönsakerna mjuka i olja i en stor stekpanna eller kastrull, ungefär 15 minuter. Låt dra på låg värme under lock i ytterligare 15 minuter.

  3. Hacka bladpersilja och blanda ner i grönsakerna med russinen och den avrunna kaprisen.

  4. Rosta brödet i lite olivolja i en panna. Fyll smörgåsarna med den avsvalnade caponatan.