Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Snusmumriken i huvudroll i nytt norskt spel: "En utmaning att göra ett äventyrsspel utan våld"

Från 2022
Snusmumriken sitter på en trädgren och spelar på sitt munspel. På marken står en arg parkvakt brevid en skylt som förbjuder musik i parken.
Bild: Hyper Games/Moomin characters

När Snusmumriken återvänder från sina resor upptäcker han till sin förskräckelse att den vackra mumindalen omvandlats till ett parkområde. Dalens trollbindande melodi och balansen i naturen har förstörts, någonting Snusmumriken inte tänker acceptera.

Så börjar det norska spelet Snufkin - Melody of Moominvalley.

  • Vill du lyssna på artikel istället för att läsa den? Du hittar ett ljudklipp längst ner!

Idén började utformas när spelutvecklaren Are Sundnes var pappaledig och läste Vem ska trösta knyttet för sin son. Först var tanken att göra ett mobilspel med avstamp i Vem kan trösta knyttet. Efter lite utveckling med teamet på Sundnes spelstudio Hyper Games valde man istället att göra Snusmumriken till huvudperson.

– Snusmumriken är mångas favorit. Han har en fin personlighet och många av hans egenskaper passar bra till spel, speciellt äventyrsspel där man reser runt och utforskar saker, förklarar Sundnes.

Snusmumriken sitter tillsammans med knyttet i ett träd. De är omgivna av bin eftersom det finns en bikupa i trädet. Snusmumriken spelar på sin harmonika.
Bildtext Vem ska trösta Knyttet som snuvades på huvudrollen i det nya muminspelet?
Bild: Hyper Games/Moomin characters

En utmaning att göra äventyrsspel utan våld

Muminkaraktärerna är bekanta figurer också i Norge. Enligt Sundnes vet norrmännen vem mumin är eftersom man växt upp med Tove Janssons muminböcker och den japanska muminserien. Också muminmuggarna hittas i många norska hem.

Förväntningarna är med andra ord höga.

– Det ska kännas som Snusmumrikens spel och han ska få vara sig själv. Vi vill inte trycka in honom i en genre där han inte hör hemma och jobbar mycket med att få spelmekaniken att passa Snusmumrikens personlighet. Det handlar mycket om att vandra runt, tillreda mat och prata med karaktärer man träffar.

Skärmdump ur spel. En arg parkvakt tillrättavisar en överraskad snusmumrik om att man inte får njuta av parken.
Bildtext Parkvakten har bestämt att lösdriveri och njutning från och med nu är förbjudet i mumindalen.
Bild: Hyper Games/Moomin characters

Snufkin - Melody of Moominvalley är ett äventyrsspel, vilket också är en utmaning. Genren innehåller ofta någon sorts våld, men eftersom våld inte förekommer i mumindalen tvingades spelutvecklarna hitta alternativ.

– Det är en utmaning att göra ett äventyrsspel utan våld. I spelet blir Snusmumrikens musik hans vapen, ett vapen som påverkar hans omgivning på olika sätt. Han kommer ha olika instrument med olika egenskaper som påverkar karaktärer och saker som händer i spelet. Karaktärerna i spelet kan inte heller dö.

Snufkin - Melody of Moominvalley

  • Ett äventyrsspel i enspelarläge för PC (Steam) och Xbox. Publiceras 2023.

  • Utvecklas av den norska indiespelstudion Hyper Games som tidigare släppt titlar som Hokus Pokus Alfons Åberg, Eggggg och Mørkredd (Årets spel 2020).

  • Utkommer åtminstone på de nordiska språken, engelska och japanska.

  • Passar både barn från läsåldern och vuxna.

  • Inspirerats av NES-erans Zeldaspel, A short hike och skräckspelet Through the woods.

Moomin Characters synar i sömmarna

Det är ingen hemlighet att Moomin Characters som äger rättigheterna till muminuniversumet är noga med hur muminkaraktärerna används och vad de förknippas med.

På Hyper Games är man nästan dagligen i kontakt med företaget, och allt ska få ett godkännande.

– Jag är glad över att de är stränga och bevarar Tove Janssons muminuniversum så som hon beskrev det. Då man inte låter vem som helst göra vad som helst bevarar man samtidigt historiernas värdighet. Visst bli det en del jobb för oss, men jag tror också att produkten blir bättre av att man har den processen.

Snusmumriken står på en klippa och ser ut över mumindalen. Långt borta syns det blåa muminhuset.
Bildtext Snusmumriken återvänder hem från sina äventyr, men snubblar snabbt över ett nytt.
Bild: Hyper Games/Moomin characters

Spelstudion och Moomin characters har enligt Sundnes haft ett gott samarbete längs med hela utvecklingsprocessen. Enligt Sundnes gillade företaget spelets historia från början och förändringar har mest gjorts på detaljnivå.

– Det är mest det visuella de tyckt till om, hur karaktärerna ser ut till exempel.

Också mörker existerar i mumindalen

Snusmumriken omringad av en massa hattifnattar. Det är mörkt, och mumriken har en lykta i handen.
Bild: Hyper Games/Moomin characters

Hyper games senaste spel Mørkredd vann titeln årets spel i Norge 2020. I Mørkredd samarbetar två spelare för att flytta ett skinande klot från en plats till en annan i en väldigt mörk hotfull miljö.

Enligt Are Sundnes har det varit skönt för utvecklarna att efter fyra år lämna det mörka och dystra bakom sig och resa till det soliga och trygga mumindalen.

Men Mørkredd har också fått inspirera.

– Det jag personligen gillar mycket i Janssons böcker är det stora omfånget av känslor och stämningar. Allt är inte bara lustigt och fint, utan man har en balans. Den atmosfären vill vi ta vara på, så ibland blir det mörkt och dystert också i Snufkin.

Snusmumriken i huvudroll i nytt norskt spel

5:45
Lyssna på artikeln här.

Mer om ämnet på Yle Arenan