Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Kaffetår och kaffefläck – testa kaffekonst med några kravlösa penseldrag

Kaffetår och kaffefläck – testa kaffekonst med några kravlösa penseldrag - Spela upp på Arenan

Vi är många som älskar vårt kaffe. Vi skvalpar i oss ansenliga mängder och uppskattar vår kaffestund som en tid av att bara vara. Kaffe gör inte endast gott inombords, det går även att använda som färg!

Till detta konstprojekt behöver du alltså kaffe. Det som blev kvar i bryggpannan fungerar utmärkt eller så blandar du till en kopp med snabbkaffe. Ta några rejäla skedar så det blir riktigt starkt! Vill du göra en vattnig variant blandar du ett svagt kaffe och du får en betydligt ljusare kulör.

Du behöver också penslar, akvarellpapper och svart tusch.

Riv till pappret i olika storlekar, det är bra att ha flera papper uppradade, för då kan du enkelt jobba med flera bilder samtidigt.

En kvinna vid ett bord.
Bildtext Camilla målar och dricker kaffe.
Bild: Juha Leskelä / Yle

När du nu ska utöka din kaffepaus med lite målande ska du inte känna att du måste överprestera. Börja med något enkelt, något som har formen av en kaffefläck, förslagsvis frisyrer.

Doppa pensel i kaffet och forma till en yvig frisyr i ett frimodigt drag med penseln. Låt det droppa lite bredvid, det gör ingenting! Fortsätt med de andra pappren och drick sen lite kaffe medan fläckarna får torka något.

En teckning.
Bildtext En rejäl kalufs är perfekt att börja med.
Bild: Juha Leskelä/ Yle

Efter en stund kan du vinkla pappret och låta kaffet rinna runt i den målade ytan. Helt enkelt påverka var du vill ha den mörkaste effekten. Där vätskan har samlats kan du dra ut detaljer med en smalare pensel.

Betrakta de målade ytorna och fortsätt bearbeta bilden med ytterligare penseldrag.

En teckning.
Bildtext En kaffefläck kan med lite bearbetning bli en lekande katt.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Komplettera med tusch

Och ifall du undviker det våta och nymålade är det nu läge att plocka fram tuschpennorna! För även om du kan göra en fullständig målning med kaffets olika nyanser, är det ändå befriande att dra kompletterande streck med tusch och få fram anletsdrag och uttryck. Dessutom blir det en snygg kombination av kaffets behagliga jordiga toner och tuschets grafiska svärta.

Om du känner dig modig kan du skapa kaffekonst genom att hälla ut kaffe direkt på pappret och jobba på ett mera slumpmässigt sätt! Prova och se vad det blir!

Många teckningar på väggen.
Bildtext Detta är resultatet av Camillas kaffestund.
Bild: Juha Leskelä / Yle