Tre recept för svampsäsongen: Västerbottenostpaj, brynt svampsmör och toast
Älskar du svamp? I så fall är de här tre recepten verkligen något för dig.
I de här recepten får den härliga svampsmaken verkligen komma fram.

Västerbottenostpaj med kantareller
Den här pajen passar perfekt på kräftskivan. Till vardags kan du servera den med en fräsch sallad då pajen är väldigt mättande.
Se till att låta pajen svalna helt innan servering så att fyllningen får stelna.
Västerbottenostpaj med kantareller
1 h
½ liter kantareller
1 lök
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
3 msk kallt vatten
1 tsk nymald svartpeppar
400 g Västerbottenost, eller annan lagrad ost
3 ägg
3 dl (havre)grädde
salt svartpeppar
dill
olja till stekning
Så här gör du pajen
Värm ugnen till 200°C.
Hacka löken fint och putsa svampen. Stek svampen i torr panna tills vätskan avdunstat. Lägg i olja och lök och stek tills löken fått färg. Ställ åt sidan.
Nyp ihop smör och mjöl. Blanda i det kalla vattnet och svartpeppar. Blanda till en jämn smet. Tryck ut degen i en brödform (25 cm) och var noga med att degen räcker ända upp till kanten (du kan också använda dig av en vanlig pajform). Förgrädda i ugnen i 10 minuter.
Tillred fyllningen. Riv osten och blanda med ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll i av kantarellerna, men spara några för dekoration.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ca 30 minuter. Verkar fyllningen allt för lös, täck pajen med aluminiumfolie och grädda lite till. Låt pajen kallna helt innan du skär upp den. Dekorera pajen med resten av svampen och dill.
Imponera med svampsmör
Med det här smöret på festbordet imponerar du lätt på gästerna. Det brynta smöret tillsammans med trattkantarellerna ger pålägget en djup umamismak.
Du kan bra göra smöret några dagar innan servering.
Du kan också använda torkade trattkantareller. Lägg dem i så fall inte i blöt, hoppa över steg 2 och kör istället svamparna till ett pulver i mixern.
Brynt vispat svampsmör
15 min.
100 g smör
50 g trattkantareller
1 vitlöksklyfta
Så här gör du svampsmör
Bryn smöret i en kastrull. Då smöret fått en gyllenbrun färg, häll över i en skål och låt svalna tills det stelnat.
Rensa, ansa och stek svampen i torr panna tills vätskan avdunstar. Låt svampen svalna.
Riv vitlöksklyftan. Vispa upp det hårda smöret med elvisp och tillsätt svamp och vitlök under vispningen.
Toast till svampsmöret
Det här rostbrödet får extra smak av fänkål och dill.
Servera gärna brödet tillsammans med det brynta svampsmöret.
Toast
20 min + över 1 h för jäsning och gräddning.
50 g smält smör + mer smör till pensling av brödformarna
1 msk fänkålsfrön
1 msk torkad dill
50 g jäst
5 dl havremjölk
2 tsk salt
1 tsk socker
12 dl mjöl
2 dl sesamfrön
Så här bakar du brödet
Smält smöret. Mortla fänkålsfröna. Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och blanda tills jästen är upplöst. Häll i det avsvalnade smöret, fänkålsfröna och dillen.
Blanda i salt, socker och mjöl. Knåda. Låt jäsa i 30 minuter.
Smörj två brödformar med smör och bröa dem med sesamfrön. Häll upp smeten i formarna och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg, täck bröden med sesamfrön och dra några snitt med en vass kniv över ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.