Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåstyret satte till bandyhall i planerna för Kokon: "Viktigt att alla kommande behov finns med"

Från 2022
Bandyspelare skjuter hörna
Bildtext Borgå vill försäkra sig om att så många idrottsgrenar och motionformer som möjligt ska kunna samlas vid Kokon idrottscentrum i framtiden. Skiss.
Bild: Mikael Crawford

Borgå stadsstyrelse bestämde igår att lägga till en täckt fullskalig konstis eller bandyhall på listan över enheter som ska planeras in i helheten som blir det nya Kokon idrottscentrum.

På listan över investeringar från tidigare finns en inomhusmotionssal, en racketsporthall, en uppvärmd konstgräsplan, en bastu, en bana för agility och en för skicross, en bana för rullskidåkning samt utomhusfält för racketspel och korgboll.

Stadsstyrelsens ordförande Jorma Wiitakorpi (Saml) poängterar att det här inte betyder att de gett grönt ljus för att bygga en bandyhall, utan att de vill se till att det finns rum för en i framtiden.

– Vi tänker att den kan vara en del av konceptet på längre sikt. Den är inte prioritet ett, två eller ens tre men det är viktigt då vi gör planeringsarbetet att vi tar också den här hallen i hänseende, säger Wiitakorpi.

En man med en kaffemugg sitter nära havet.
Bildtext Jorma Wiitakorpi ser det som viktigt att också en bandyhall finns med i idrottscentrets planer. Arkivbild.

Också Per Högström, chef för idrottstjänster säger att det är viktigt då Kokon idrottscentrum planeras att staden skriver in alla möjliga behov som kan uppstå.

– Allt som staden kan tänkas vilja bygga under de kommande 30–40 åren borde stå i planerna som godkänns. Det finns inte pengar till allt nu, men om det en gång godkänts så går processerna snabbare sedan då det går att bygga, säger Högström.

Högström tycker att styrelsen också borde överväga att till exempel rita in en ny simhall på området.

Per Högström mitt i trappan.
Bildtext Per Högström önskar att staden nu beaktar alla idrottsformer som kan bli aktuella vid Kokon under flera årtionden framöver. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Staden har räknat med att det finns ungefär 25–30 miljoner euro för att bygga på området.

På mötet den 21 mars bestämde stadsstyrelsen också att de grundar ett projektbolag som ska utarbeta en projektplan. På bolagets bord ligger bland annat att förhandla med privata aktörer som kan tänkas vilja skjuta till med pengar i projektet.

– Det är viktigt att vi är öppna för olika möjligheter på området, säger Wiitakorpi.

Diskussion om artikeln