Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Kakan som egentligen är ett stort kex – recept på bärflarn

Från 2022
Bärflarn med färska vinbär och blommor
Bildtext Dekorera med bär och blommor.
Bild: Sara Forsius / Character House / Yle

Den här enkla men goda kakan är som ett enda stort havreflarn.

Du kan göra kakbottnen dagen innan, men toppa kakan först just innan servering.

I det här avsnittet av Kan vi bara få njuta kan du se hur Tara Junker och Malin Öhman gör bärflarn. - Spela upp på Arenan

Bärflarn

30 min.

100 g smör

2 dl havregryn

¾ dl strösocker

¾ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

300 g turkisk yoghurt

1 tsk vaniljsocker

1 liter blandade bär

eventuellt ätbara blommor och citronmeliss eller mynta

Så här gör du bärflarn

  1. Värm ugnen till 200°C.

  2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner de övriga ingredienserna.

  3. Platta ut degen till en tunn rundel, 20–25 cm i diameter, på bakpappersklädd plåt.

  4. Grädda mitt i ugnen i 10–12 min. Låt flarnet kallna.

  5. Mosa 1 dl av bären med yoghurten och vaniljsockret. Bred ut över havreflarnet.

  6. Dekorera med bär och eventuellt ätbara blommor och färska örter.