Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kremlkritikern Aleksej Navalnyj fick ytterligare nio års fängelse – Navalnyjs advokater greps då de gav intervjuer

Från 2022
Uppdaterad 22.03.2022 17:13.
Navalnyj inför rysk domstol den 22 mars 2022.
Bildtext Bild från direktsändningen av domstolsbehandlingen där Aleksej Navalnyj åtalas den 22 mars 2022.
Bild: AFP

En rysk domstol har dömt den fängslade Kremlkritikern Aleksej Navalnyj till nio års fängelse för bedrägeri. Han dömdes också till böter.

Domen innebär att president Vladimir Putins mest framstående motståndare avhålls från aktiv politisk verksamhet i långa tider.

Navalnyj, som också befanns vara skyldig till domstolsförakt, sitter i ett fångläger öster om Moskva, och är sedan tidigare dömd för kränkande av villkorlig frigivning.

Navalnyj och hans anhängare avvisar anklagelserna och anser att det bara ligger politiska motiv bakom åtalen.

Efter domstolens beslut grep rysk polis Navalnyjs två advokater. Enligt Navalnyjs pressekreterare Kira Yarmysh greps advokaterna för att de blockerade vägen för fordon, men hon säger att de greps eftersom de gav ärliga intervjuer. Advokaterna släpptes senare.

Advokaterna har sagt att Navalnyj kommer att överklaga beslutet.

Aleksej Navalnyj har suttit fängslad sedan början av 2021 då han återvände till Ryssland från Tyskland där han vårdades efter en giftattack mot honom i augusti 2020.

"Putin är rädd för sanningen"

"Putin är rädd för sanningen, jag har alltid sagt detta. Vår prioritet har alltid varit att bekämpa censur och att förmedla sanningen till folket i Ryssland", sa Navalnyj i ett inlägg på Instagram efter domen.