Ta tillvara tomater, zucchini och chili
Är skörden stor i år? Lägg in tomater och zucchini och gör en honung smaksatt med chili.
För att ta tillvara sommarens zucchiniskörd, och få de mer träiga zucchinierna att mjukna upp, tas zucchinin här tillvara genom att rostas först. Ät zucchini tillsammans med gott bröd, som en del av småplock eller som tillbehör till andra rätter.

Inlagd zucchini
30 min.
2 zucchinin
1 msk salt
6 vitlöksklyftor
2 ekologiska citroner
1 dl Kalamata oliver
ett stort knippe färska örter, t.ex. salvia, rosmarin och/eller timjan
1 msk olivolja + olivolja så att det täcker zucchinin
Så här lägger du in zucchini
Skala zucchinin i långa band med en mandolin eller en potatisskalare och lägg dem i ett durkslag med saltet. Låt zucchinin vila i 5 minuter och tryck sedan ut vattnet ur zucchinin.
Skala vitlöksklyftorna. Riv och pressa citronerna och blanda sedan alla ingredienser utom den extra oljan i en ugnsfast form. Grädda i 20 minuter i 250° C.
Lägg zucchiniblandningen i en ren glasburk och häll över olivolja tills toppen av burken. Förvara burken i kylen i upp till en månad.
Använd dina gröna tomater
Om du har tomater som inte blir röda, kan de vara goda att göra marmelad på eller lägga in. Ät tomaterna till en god ost.
Inlagda gröna tomater
10 min.
200 g gröna, omogna körbärstomater
2 dl vatten
1 dl socker
1 dl ättika
2 kanelstångar
2 lagerblad
1 msk senapsfrön
Så här lägger du in tomaterna
Tvätta tomaterna noga och lägg i en ren 0,75 liters burk.
Koka upp resten av ingredienserna och slå över tomaterna. Låt svalna innan du ställer in burken i kylskåpet. Tomaterna håller i några månader.
Honung med sting
Den här honungen passar perfekt på rostade grönsaker eller över en saltare ost som feta eller halloumi.
Chilihonung
10 minuter + 1 h kokning
2 ½ dl inhemsk honung
2-4 chilin, efter smak
Så här gör du chilihonung
1. Skär chilin i mindre bitar. Välj själv om du vill ha med kärnorna eller inte.
2. Blanda chili och honung i en liten kastrull och koka upp. Låt sedan puttra på låg värme i en timme, tills honungen tagit smak.
3. Låt svalna i ungefär 30 minuter. Sila sedan honungen i en ren glasburk. Förvara i upp till 3 månader i kylskåpet.