Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Marinerade svampspett som kan stekas eller grillas

Marinerade svampspett
Bild: Tara Junker / Character House / Yle

Servera de här marinerade svamspetten med en risnudelsallad.

Du kan också grilla de här spetten, men kom då ihåg att blötlägga grillspetten innan du tillreder svamparna.

Blir det svampar över kan du äta dem istället för korv i hot dog-bröd.

I det här avsnittet av Kan vi bara få njuta gör Tara Junker och Malin Öhman svampspett. - Spela upp på Arenan

Marinerade svampspett

20 min.

200 g svamp t.ex. ostronskivling, shiitake eller portabello

2 msk sojasås

1 msk sesamolja

5 cm ingefära

4 vårlökar

För marinaden

3 msk gochujang

2 msk honung

1 lime

1 msk sojasås

1 tsk sesamolja

grillpinnar

Så här gör du de marinerade spetten

  1. Om du använder dig av portabellosvamp, skiva svampen. De andra svampsorterna kan du använda som hela bara du ser till att alla bitar är ungefär lika stora.

  2. Bland sojasås och sesamolja i en stor skål, riv ner ingefäran. Klipp i vårlöken (men spara lite färsk vårlök till garnering) och vänd ner svamparna.

  3. Blanda ingredienserna till marinaden. Smaka av och se till om marinaden har rätt hetta för dig, justera enligt smak.

  4. Dela grillpinnar på hälften och trä ungefär 5 svampar per pinne. Hetta upp lite sesamolja i en stekpanna, placera pinnarna i pannan och häll över marinaden och den vårlök som antagligen blev kvar i svampskålen. Stek svampspetten tills marinaden karamelliserats och svamparna är mjuka, ca 5 minuter på båda sidorna. Servera med nektarin och risnudelsalladen.

Risnudelsallad till spetten

Risnudelsallad mättar bra då det är varmt ute och passar även perfekt att ta med ut på picknick.

Nektarinerna och honungen bryter av mot de starka ingredienserna i rätten.

Risnudelsallad med nektariner
Bildtext En mättande risnudelsallad.
Bild: Tara Junker / Character House / Yle

Risnudelsallad med nektariner

15 min.

400 g nektariner och/eller aprikoser, gärna så hårda som möjligt

90 g risnudlar

200 g tillredda ärter, bondbönor eller haricots verts

1 gul chili

4 vårlök

2 stjälkar selleri

2 msk risvinäger

2 msk sesamolja

1 msk honung

1 tsk sojasås

1 lime

1 kruka koriander

  1. Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skölj dem med kallt vatten så att de svalnar helt. Du kan blanda lite sesamolja i nudlarna så att de inte blir en enda klump.

  2. Skiva stenfrukterna fint. Skiva chilin, om chilin inte är så stark kan du lämna kvar kärnorna, annars tar du bort dem. Blanda risvinäger, sesamolja, honung, soja och saften av en lime och låt nudlar, stenfrukter, chili och ärter. Marinera.

  3. Skiva selleri och vårlök fint. Blanda i nudlarna, låt stå ca 30 minuter innan servering. Hacka koriandern och blanda i vid servering.

Mer om ämnet på Yle Arenan