Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Träskändabarnen får fortsätta gå i svensk skola i Norra Paipis – stadens bildningsnämnd valde Sibbo framom Tusby

norra paipis skola i sibbo
Bildtext Norra Paipis skola får också i fortsättningen stå värd för svenskspråkiga elever från Träskända. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Svenskspråkiga Träskändabarn har gått i Norra Paipis skola sedan 1992. Stadens bildningsnämnd fattade på tisdagen beslut om att de fortsätter i Sibbo också efter hösten 2024.

Undervisnings- och bildningsnämnden i Träskända stad beslöt i enlighet med beredningen att den svenskspråkiga grundskoleundervisningen ska fortsätta i samarbete med Sibbo kommun.

Beslutet gäller tillsvidare och evalueras på nytt om det sker märkbara omställningar i kommunens svenskspråkiga skolnätverk.

I praktiken innebär det här att de mellan 30 och 40 svenskspråkiga elever från Träskända inleder sin skolgång i Norra Paipis skola också efter augusti 2024.

Träskända stad ordnar inte egen svenskspråkig grundskoleundervisning, utan har samarbetat med Sibbo kommun sedan 1992.

Tusby kommun bygger som bäst en skola i kyrkbyn, till vilken man planerar svenskspråkig undervisning.

Tusby har erbjudit Träskändabarnen möjlighet att flytta till den nya skolan, men staden valde nu att fortsätta samarbetet med Sibbo.

– Det här låter positivt för Sibbos del. Vi fortsätter gärna samarbetet, säger undervisningschef Hannu Ollikainen.

Ollikainen säger att beslutet inte för med sig några förändringar, också med tanke på att en eventuell inverkan i elevantalet inte hade synats förrän om dryga två år.

– Vi har ju egentligen inte gjort några förberedelser för att vi inte fortsätter samarbetet. Det här medför inget annat än att samarbetet fortsätter som förut.

Norra Paipis skola har för tillfället 62 elever, varav 25 elever är Sibbobor. Två tredjedelar kommer utifrån, de flesta från Träskända, men också från Mäntsälä och Borgnäs.