Studerande och personal tycker till om ÅA:s fastighetsplan – lektor: "Här finns historia och variation i byggnaderna"
För två månader sedan publicerade Åbo Akademi ett utkast på sin nya fastighetsplan där det framkom att akademin kan komma att flytta ut ur flera byggnader, bland annat huvudbyggnaden och ASA-huset.
Sedan dess har det stormat rejält kring det här. Från studerandehåll har man bland annat oroat sig för att ÅA:s framtida campus kommer att ha för få föreningslokaler och sociala utrymmen, och man har påtalat vikten av att lyssna på studerandes önskemål i planeringsprocessen.
Också delar av personalen har visat sitt missnöje kring planerna att lämna historiskt värdefulla byggnader och istället satsa på ett mer centrerat campusområde kring nya kvarteret Stjärnan.
Nu ska Åbo Akademis styrelse diskutera fastighetsplanen på nytt, och inför mötet tog sig Yle Åboland till akademikvarteren för att höra vad de som dagligen vistas där har att säga om planerna.
Åbo Akademis Studentkår ryter till mot den nya fastighetsplanen: "Just nu finns det inga garantier på att det kommer att bli bättre för studerande"
ÅAS anser att akademins fastighetsplan är ohållbar.
Planen på ett “levande och inspirerande campus” får en käftsmäll – studenter och personal klandrar Åbo Akademis fastighetsplan
Åbo Akademi ska förnya fastighetstrategin till 2030.
"En del av charmen med Akademikvarteren är att olika utbildningar har sina baser i olika byggnader"
Axel Mattsson studerar internationell marknadsföring på Handelshögskolan vid Åbo Akademi. Handelshögskolan flyttade till ASA-huset 2017 och enligt Mattsson har de precis kommit in i rutinerna i huset.
– Visst väcker planerna på att göra sig av med byggnader känslor eftersom min linje verkar här i ASA-huset. Själv tycker jag att det hela kom lite plötsligt, och jag vet inte vad planerna är för vår linje är ifall ÅA gör sig av med ASA.
Hur upplever du studentkvarteren som dom ser ut just nu?
– Jag tycker allt fungerar bra. Här finns många nya byggnader som exempelvis Arken och Aurum. En del av charmen med akademikvarteren är att olika utbildningar har sina baser i olika byggnader.
Mattsson hoppas att Åbo Akademi kommer att ta i beaktande behovet av sociala rum för studerande i sina planer för det framtida campusområdet.
– Om det inte finns ändamålsenliga utrymmen för studerande och föreningar att verka i så dör studielivet sakta ut. Och det här skulle vara synd eftersom Åbo har ett rykte om sig som en bra studiestad, säger Mattsson.
Har förståelse för ÅA:s plan
Samuel Skrifvars som sitter med i Merkantila klubbens styrelse har förståelse för ÅA:s planer på att minska på fastighetsutgifterna. Han hoppas på en lösning som kan gynna alla parter.
– Från studerandes perspektiv är det här såklart inte alls roligt, men man måste också förstå ÅA:s plan. Kostnaderna ökar och man måste försöka hitta den lämpligaste lösningen på sådana här problem. Som jag har förstått det så kommer akademin nog att ta studerandes önskemål i beaktande, säger Skrifvars.
Skrifvars hoppas på fler studieutrymmen för grupprojekt samt ett stort bibiliotek där man i lugn och ro kan ta till sig litteratur.
– Samtidigt så är det också viktigt att ämnesföreningarna skulle få ha sina egna rum där man kan träffas med likasinnade och hitta gemenskap.
"Här finns historia och variation i byggnaderna"
Jaana Aaltonen är lektor i redovisning och verksam i ASA-huset. Hon är inte särskilt sugen på en ny flytt efter den senaste flytten från Henriksgatan till ASA-huset 2017.
– Det är lite på fyra år sedan vi flyttade in. Så småningom har hela fakulteten letat sig hit, och nu äntligen börjar allt vara klart. Det verkar väldigt konstigt ifall vi nu ska rota upp oss igen och flytta till andra lokaler.
Hur viktiga är dom gamla byggnaderna här i Akademikvarteren, exempelvis ASA-huset?
– Byggnaderna bidrar till ÅA-andan, och tillför något speciellt. Exempelvis när gäster kommer från andra länder så nämner de ofta vilket fint campusområde vi har. Här finns historia och variation i byggnaderna, det är inte bara ett sterilt nybygge, säger Aaltonen.
"Faran är att man tänker att man kan spara genom att inte ha utrymmen för studerande"
Pia Lindblad och Linda Kuhlberg är båda på slutrakan av sina psykologistudier. Psykologistuderanden vistas i Arken som inte ingår i byggnaderna man planerar avstå från. Också de har hört att bristen på sociala utrymmen för studerande diskuteras i samband med den nya fastighetsplanen.
– Jag tycker att det låter som ganska många förändringar akademin planerar att göra på en och samma gång. Jag vet att flera oroar sig för att det inte kommer att finnas tillräckligt med utrymmen för studerande att vistas på, säger Lindblad.
Hon får medhåll av Kuhlberg, som betonar vikten av sociala utrymmen för att bilda vänskaper och utbyta idéer.
– Det viktigaste är att studerande faktiskt har utrymmen att vistas och träffas i. Vilka specifika byggnader utrymmena finns i spelar en mindre roll.
