Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsettan Ashleigh Barty lägger av bara 25 år gammal – säger sig vara fullständigt slutkörd: "Har andra drömmar jag vill jaga"

Ashleigh Barty tackar publiken efter en match.
Bildtext Nöjd pensionär. Ashleigh Barty har gett sitt allt till tennisen, nu väljer hon att fokusera på annat.
Bild: imago images/Hasenkopf/All Over Press

Tre Grand Slam-titlar – nu tackar Ashleigh Barty för sig. I en video på sociala medier berättar världsettan att hon inte längre klarar av att tillbringa så mycket tid borta från sin familj.

114 veckor.

Så länge hann Ashleigh Barty vara världsetta i damtennis. Nu är karriären plötsligt över.

Barty gav det överraskande beskedet tidigt på onsdagsmorgonen finsk tid i en sex minuter lång video på sina sociala medier.

– Jag är så lycklig och så redo. Jag känner i mitt hjärta att det är rätt stund och rätt beslut för mig som person, säger hon där.

– Jag vet hur mycket arbete som krävs för att ta fram det bästa i sig och jag har det inte i mig längre. Jag har inte driven, begäret eller allt annat som krävs för att utmana sig på den nivån.

"Har inget mer att ge"

Barty vann sammanlagt tre Grand Slam-titlar, varav den senaste kom i januari på hemmaplan i Australien. Hon blev samtidigt den första australiensiska spelaren att vinna singelturneringen på 44 år.

Hon tog över förstaplatsen på världslistan efter att ha vunnit Roland Garros. Hennes svit på 114 veckor är den fjärde längsta genom tiderna, endast Steffi Graaf, Serena Williams och Martina Navratilova hann vara bäst i världen längre.

– Nu är jag alldeles slutkörd. Fysiskt har jag inget mer att ge. Jag har gett absolut allt jag kan till den här vackra sporten, förklarar 25-åriga Barty.

– Jag vet att många inte kommer att förstå det här. Men det är jag okej med. För jag vet att personen Ash Barty har många drömmar som hon ännu vill jaga, som inte innebär att resa runt världen och tillbringa all min tid borta från min familj. Det är hemma jag alltid velat vara.

Hyllas

WTA:s ordförande Steve Simon säger till BBC att Barty ska klassas som en av grenens största mästare.

– Hennes signaturbackhand, hennes tävlingsinstinkt, hon har alltid lett med sitt exempel och varit orubbligt professionell och sportslig, säger Simon.

Det är inte heller första gången som Barty tar paus från tennisen. År 2014 la hon tennissatsningen på is för att istället spela cricket i den då färska australiensiska damligan.

– Men det känns väldigt annorlunda nu, intygar Barty.